• Wij zijn GMF

    Amélie, bestuurslid (HR) en all-round vrijwilliger

    GMF empowert iedereen die van Gent een gezondere stad wil maken.

Recordpoging repareren in Sint-Amandsberg geslaagd!

16 oktober 2022 at 5:46pm

In het buurtcentrum Dampoort werd er vandaag gerepareerd dat de spetters er vanaf vlogen! Tientallen mensen herstelden zelf, of met hulp, niet minder dan 107 spullen op 1 uur tijd. Recordpoging geslaagd, en vooral: terug heel wat spullen van de afvalberg gered. Gents MilieuFront, Stad Gent, Ivago Gent en uitleendienst De Klusserette kijken tevreden terug op vandaag. Gent een repareerstad? Reken maar van yes!

Vrijwilligers repareren

Zowel Gents MilieuFront als Stad Gent kunnen rekenen op een mooie ploeg van vrijwillige herstellers. Ze zijn dankbaar dat zoveel mensen meededen aan deze actie. Het laat zien dat mensen zich echt wel willen inzetten voor een duurzame toekomst met minder afval en meer zorg voor het klimaat en elkaar.

100 spullen in 60 minuten

100 spullen in 60 minuten – dat is een echt huzarenstukje. Repareren is niet evident. Het vergt creativiteit, handigheid en doorzettingsvermogen. Al is het maar dat veel spullen vandaag niet gemaakt zijn om  lang mee te gaan. Demonteren kost soms meer tijd dan je denkt. En voor veel herstellingen heb je informatie, speciaal gereedschap of onderdelen nodig die je niet altijd snel vindt. Gelukkig kregen we hulp van de Fietsambassade en uitleendienst De Klusserette, die zorgden voor gereedschap en onderdelen. Uitleendiensten zoals die van De Klusserette, maken repareren toegankelijker.

Right to repair voor een duurzame toekomst

Een duurzame toekomst is een toekomst die ook het recht op repareren waarborgt. Vandaag gaat een stofzuiger na gemiddeld 6,5 jaar kapot. “Als we alle kapotte stofzuigers in Europa zouden herstellen en zo nog 3 jaar laten meegaan, dan zouden we in één klap 300.000 ton CO2-uitstoot besparen, wat hetzelfde is als 150.000 auto’s van de weg halen.“ vertelt Rosalie Heens van Gents MilieuFront. Toeval of niet, het 100ste gerepareerde item van vandaag was dan ook een stofzuiger! We hebben vandaag laten zien dat we daar met de Repair Cafés, geëngageerde burgers, en andere Gentse initiatieven klaar voor zijn. Maar ook de fabrikanten moeten meewerken: repareren betaalbaar en mogelijk maken.”

Fotogalerij

Print

Zonder Gentenaars geen GMF!

Samen maken we van Gent een stad van de toekomst. Word lid voor €5 per jaar en krijg er ons tijdschrift Frontaal bovenop.

Lid Worden X