• Wij zijn GMF

    Amélie, bestuurslid (HR) en all-round vrijwilliger

    GMF empowert iedereen die van Gent een gezondere stad wil maken.

Gents MilieuFront is 25 jaar jong. Een kwarteeuw milieubescherming in Gent.

23 september 2022 at 4:13pm

Voor iedereen uit Gent met een milieubewust hart klinkt Gents MilieuFront (GMF) bekend in de oren. Al 25 jaar lang beïnvloedt de milieuvereniging, samen met heel wat vrijwilligers en sympathisanten, het Gentse milieubeleid.  Een zilveren jubileum, dat moet gevierd! Morgen, op zaterdag 24 september, organiseert GMF hun verjaardagsfeest in Bar Bricolage, met een knaller-fuif als afsluiter.

25 jaar terug

Zoals vele goede initiatieven, startte GMF 25 jaar geleden aan een keukentafel. Een hoopje vrienden, die hun ei niet meer kwijt konden bij de Jeugdbond voor Natuur en Milieustudie (JNM) wegens ‘te oud’, droomden van een nieuwe milieuvereniging. Op de fundamenten van het teloor gegaan ‘FMG’ (Federatie Milieubescherming gewest Gent) werd GMF geboren: dezelfde letters, maar jonger, ambitieuzer en vol goesting! Tot op vandaag zijn enkele van deze jonge snaken, nu wat grijzer en wijzer, nog steeds actief bij GMF. Straf!

Mijlpalen

Mijlpalen halen uit een kwarteeuw werking, is niet eenvoudig maar ook niet onmogelijk. Sommige acties zetten GMF echt op de kaart als milieuvereniging en andere waren pionierswerk ‘pur sang’. Wist je dat GMF in hun beginjaren zowel rond biologische groentepakketten, herbruikbare luiers als bakfietsen promotiecampagnes heeft opgezet?  GMF haalde de grootste Big Jump naar Gent en doet dit nog steeds, springen voor propere rivieren. De voorbije jaren drukte de vereniging ook zijn stempel op 1000den geveltuintjes in Gent met hun project de Geveltuinbrigade.
Met de MilieuAdviesWinkel pionierde GMF rond renovatie-advies en ondertussen staan er al duizenden adviezen op de teller. “De postercampagne in 2014 rond de ontwikkeling aan The Loop en de bijhorende crowdfunding en rechtszaak, was echt een momentum voor GMF. Het tegenhouden van het outletcenter samen met Unizo, heeft ons naar een niveau hoger getild.” aldus Steven Geirnaert, coördinator van Gents MilieuFront.
De E40 kreeg geen vierde rijstrook dankzij protest van GMF en samen met de stad zorgt GMF nu voor meer dan 100 toekomstbomen. 

Hoop voor de toekomst

25 jaar oud telt GMF ondertussen meer dan 3000 leden, 10 tallen vrijwilligers, 9 vaste medewerkers en 1000den sympathisanten die mee aan de kar duwen voor een Gent van de toekomst. GMF droomt van een klimaatrobuuste stad, waar groen en water doorweven zijn en het aangenaam wonen is voor iedereen. Meer en meer mensen zijn overtuigd dat het anders moet, anderen zien soms het bos door de bomen niet meer. “Het verbinden en versterken van ecologische en sociale rechtvaardigheid, is voor GMF dan ook één van de pijlers van onze huidige en toekomstige werking.” zegt Pieter Nuytinck, voorzitter van GMF.

Dansen voor GMF’s verjaardag!

Morgen viert GMF zijn verjaardag, dat begint al 15u in de namiddag en eindigt in de vroege uurtjes. De inschrijvingen voor de receptie en het vegan diner zijn afgesloten, maar je kan vanaf 22u nog je danskriebels kwijt op de dansvloer met DJ Radio Martiko.

Welkom in Chinastraat 1, Bar Bricolage!

Print

Zonder Gentenaars geen GMF!

Samen maken we van Gent een stad van de toekomst. Word lid voor €5 per jaar en krijg er ons tijdschrift Frontaal bovenop.

Lid Worden X