• Wij zijn GMF

    Benjamin, bestuurslid, handige harry

    Gelukkig zijn er ook veel mensen binnen en buiten GMF die constant aan de ecologische kar blijven trekken en op dezelfde nagel blijven kloppen.

Gents MilieuFront plant samen met buren een guerrillabosje aan in Mariakerke

21 januari 2021 at 5:18pm

Op vrijdagavond 22 januari plantte GMF samen met enkele buren coronaproof een 30-tal bomen aan op het middenplein in de Julienne De Vetterstraat in Mariakerke. De bomen zelf komen uit een tuin van een GMF-vrijwilliger die er geen ruimte voor had maar droomt van een groener Gent: win-win! Stadsbomen zijn uitstekende airco’s, filters voor stedelijke luchtvervuiling en bevorderen de biodiversiteit. 

Boomplannen in Gent
Stad Gent maakte samen met Agentschap voor Natuur & Bos een Bomenbeleidsplan 2008-2030 op. Hierin zet men op een duurzame en planmatige wijze de bakens uit voor het behoud én de uitbreiding van het huidige bomenbestand. Er wordt onder andere rekening gehouden met de voorradige ruimte, de omgeving en het type boom. 

Eenvoudig kan ook
Dat er bij bomen planten veel planning komt kijken, zeker in de stad, kunnen we niet ontkennen. Maar tegelijkertijd wil GMF met deze actie aantonen dat het soms heel eenvoudig kan zijn. “We polsten bij de buren en Stad Gent of dit een locatie kon zijn voor een guerrillabosje. We willen natuurlijk dat deze bomen kunnen uitgroeien tot volwaardige bomen. En voilà: hier is het dan”, zegt Gregory Mortier, buurtbewoner en GMF-vrijwilliger.

Bomen in de strijd tegen klimaatverandering
Klimaatverandering is een feit: daar hoef je geen rapporten meer over te lezen. De hetere zomers in België, intensere droogte en het gigantische verlies aan biodiversiteit hier en elders zijn imminent en reëel. Bomen kunnen een belangrijke rol in spelen als natuurlijke airco’s: strategische aanleg van stadsbomen kan de lucht tussen 2° en 8° Celsius koelen! Een boom is een opslagplaats voor CO2, volgroeid dient hij als uitstekende filter voor stedelijke luchtvervuiling en verbetering van de waterkwaliteit vooruit. Waar wachten we nog op? 

** Deze actie van Gents MilieuFront kadert in een bredere waaier van activiteiten ter bevordering van meer groen in de stad en verhoging van de biodiversiteit (cfr. ontharding, geveltuinen, etc.). **

{gallery}Guerillabosje GMF 22.01.2021.{/gallery}

Print

Zonder Gentenaars geen GMF!

Samen maken we van Gent een stad van de toekomst. Word lid voor €5 per jaar en krijg er ons tijdschrift Frontaal bovenop.

Lid Worden X