• Wij zijn GMF

    Wieske, helpt bij Frontaalverzending

    Ik vrijwillig met plezier voor GMF, lieve mensen en voor Gent.

Record verpulverd: 14 procent meer Gentse fietsers op een jaar tijd

4 mei 2023 at 11:00am

Op 4 mei 2023 organiseerde Gents MilieuFront (GMF) al voor de negende keer een simultaantelling van fietspendelaars. 48 vrijwilligers telden tussen 7 en 9 uur ’s morgens langs 37 telpunten alle fietsers die het gebied binnen de stadsring in- en uitreden. Ze telden in totaal 15.127 fietsers richting centrum, een nieuw record. Op een jaar tijd steeg het aantal stadinwaarts rijdende fietsers met maar liefst 14,33 procent.

Op 37 verschillende kruispunten langs de R40 telden GMF-vrijwilligers het in- en uitgaande fietsverkeer. In totaal zijn er 46 kruispunten op de R40. In 2019 telde GMF 13.036 fietsers die Gent binnenreden. In 2020 werd niet geteld door de coronacrisis. Met 8.137 getelde fietsers nam het aantal (stadinwaartse) fietsverplaatsingen in 2021 een duik.

In 2022 telde GMF 13.198 stadinwaarts rijdende fietsers, in 2023 15.127.

Ook na corona blijft het aantal fietsers stijgen
Na de corona-dip telde GMF een recordaantal fietsers in 2022. De stijgende trend zet zich door, en dat bovendien met duidelijke cijfers: in 2023 steeg het aantal stadinwaartse fietsers met 14,33 procent. “Eens te meer bevestigt onze telling dat investeren in veilige en aangename fietsinfrastructuur loont,” zegt Steven Geirnaert, coördinator van Gents MilieuFront. “Het grote aantal fietsers en de jaarlijkse stijging toont dat het mogelijk is om van Gent een echte fietsstad te maken. Wij hopen dan ook dat de Vlaamse en lokale overheid de zwarte punten versneld aanpakken en het fietsnetwerk volledig afwerken. Zo krijgen we nog veel meer automobilisten op de fiets.”

Aantal bakfietsen blijft stijgen
Het aantal bakfietsen steeg – opnieuw – substantieel met 15 procent, nadat de tellers in 2022 al een stijging met 30 procent optekenden. Het aantal (richting centrum) steeg van 443 naar 512.
Almaar minder Gentenaars hebben een eigen auto, velen onder hen zien wellicht in de bakfiets een waardig alternatief.
Steven Geirnaert: “Het is belangrijk dat bakfietsers hun voertuig vlot en veilig kunnen parkeren. We hopen dan ook dat Stad Gent snel het streefdoel bereikt van tien procent fietsparkeerplaatsen voor buitenmaatse fietsen.”

Blijvende inspanningen nodig
Ondanks de jaarlijkse stijging van het aantal fietsers in Gent, blijven veel mensen bij de auto zweren. Om de modal shift verder aan te jagen is op vele fronten actie nodig, en dat door verschillende overheden. Gents MilieuFront vraagt om een slimme kilometerheffing, het afschaffen van de salariswagen, het aanscherpen van het parkeerbeleid in de stad, de herbestemming van auto-infrastructuur naar fietsinfrastructuur en een forse aanpak van fietsendiefstal.  

Effect van nieuwe onderdoorgang aan de Nieuwewandeling
Met de nieuwe onderdoorgang aan de Nieuwewandeling hebben we voor het eerst een ononderbroken conflictvrije fietsas vanuit het noordwesten tot in het hart van de stad. Dat werpt meteen vruchten af: “Langs de Groendreef tellen we 1539 fietsers richting centrum, wat een bovengemiddelde stijging van 20 procent betekent,” zegt Steven Geirnaert.

Telpunten, methode en wetenschappelijke waarde
De telling beslaat enkel fietsers die de ring oversteken. Het totale aantal fietsers in Gent is natuurlijk nog veel groter.
Deze telling is niet meer en niet minder dan een momentopname. Belangrijke factoren zoals weersomstandigheden, dag van de week, blokperiode enzovoort hebben een grote invloed op het totaal aantal fietsers. Steven Geirnaert van Gents MilieuFront: “Deze factoren neutraliseren we grotendeels door telkens de eerste of tweede donderdag van mei te tellen. Langs invalswegen met heel weinig fietsverkeer telden we niet. Op bijna alle kruispunten werd zowel het in- als uitgaande verkeer geteld.”

Meer info: De volledige data-tabel vind je hier.

Fotogalerij

Print

Zonder Gentenaars geen GMF!

Samen maken we van Gent een stad van de toekomst. Word lid voor €5 per jaar en krijg er ons tijdschrift Frontaal bovenop.

Lid Worden X