• Wij zijn GMF

    Wieske, helpt bij Frontaalverzending

    Ik vrijwillig met plezier voor GMF, lieve mensen en voor Gent.

Niet klagen maar melden

13 september 2022 at 11:55am

Na een vraag van gemeenteraadslid Cengiz Cetinkaya (Groen) over de handhaving in fietsstraten, lanceerde burgemeester Mathias De Clercq (Open VLD) dit voorjaar een oproep “aan de gebruikers van de Gentse fietsstraten (…) om meldingen te doen bij onze lokale politie via het meldpunt. Want een Gent waar alle weggebruikers de regels kennen en toepassen, is een veilig Gent.”

Helemaal juist. GMF roept zijn leden dan ook op om vaker onze stadsdiensten te contacteren en zo actief bij te dragen aan een veiliger, aangenamer en properder Gent. Hieronder enkele voorbeelden. 

Verkeer(d)

Niemand die beter weet waar het verkeer verkeerd loopt dan bewoners en regelmatige passanten. Het is daarom heel belangrijk om pijnpunten door te geven aan de wijkregisseur of het online meldpunt. 

De Gentse flikken kan je onder meer vragen om handhaving in fietsstraten en snelheidscontroles. Geef het zeker ook door als je fiets gestolen werd; het is belangrijk dat de omvang van de plaag goed gekend is.

Ontevreden over een taxirit? Hiervoor kan je terecht bij het Mobiliteitsbedrijf. Noteer zeker de nummerplaat of de naam van het taxibedrijf. Dit gaat overigens niet alleen over verkeersovertredingen, maar ook over prijsgeschillen, discriminatie en grensoverschrijdend gedrag.

Netheid

Heb je een sluikstort gezien of een achtergelaten fiets? Met de meldingsapp van Stad Gent geef je het in een handomdraai door. Zoek in je app of play store op ‘meldingsapp Gent’.

De meldingsapp van Stad Gent

Voor glasscherven op de Gentse weg heeft IVAGO een speciaal meldformulier op de website. De actieve weggebruiker na jou zal je dankbaar zijn!

Bomen en bouwen

Denk je een bouw- of milieuovertreding te zien? Dan kan je aankloppen bij de Dienst Toezicht, Wonen, Bouwen en Milieu. Om bomen te kappen bijvoorbeeld, heb je (vanaf een bepaalde omvang) een kapvergunning nodig. Ook voor geur- en geluidshinder door bedrijven kan je bij deze dienst terecht.

Decibels

Heb je last van horeca-lawaai, contacteer dan de horecacoach. En als studenten het te bont maken in je straat, dan kan je de studentenpreventiecoach vragen om het jong geweld wat in te tomen.

Toon waardering!

Tot slot: elke dag zetten flikken, wegenwerkers, afvalophalers, allerhande chauffeurs, controleurs en vele andere soorten medewerkers bij tal van diensten zich in voor een beter Gent. Laat het hen weten als je hun werk waardeert. De politie heeft daarvoor zelfs een speciaal felicitatieformulier.

En tot slot

Niet zeker waar je terechtkan? Dan kan je altijd Gentinfo contacteren.

Print

Zonder Gentenaars geen GMF!

Samen maken we van Gent een stad van de toekomst. Word lid voor €5 per jaar en krijg er ons tijdschrift Frontaal bovenop.

Lid Worden X