• Wij zijn GMF

    Marie, illustratrice Frontaal magazine

    Ik wou iets lokaal doen van vrijwilligerswerk voor het klimaat, dus GMF was ideaal.

Red de Leegte: GMF tegen verkaveling in Drongens weiland

5 maart 2024 at 12:16pm

Gaat de Stad samen met de vergunning ook de zandzakjes aanleveren? Je zou het je bijna afvragen als je de aanvraag leest voor de verkaveling van een mooi weiland in Drongen. Hoger bouwen dan straatniveau, terrassen op palen… De projectontwikkelaar probeert het reële overstromingsrisico op alle mogelijke manieren in te, euh, dijken. En dat allemaal op minder dan honderd meter van de Bourgoyen.

Gent kent een grote woningnood en Gents MilieuFront heeft zich hierover al verschillende keren uitgesproken. GMF wil dat er méér gebouwd wordt, maar het moet doordacht gebeuren. GMF steunt kernversterking, slimme verdichting, doorgedreven stadsvernieuwing.

Wat we niet steunen: bouwen op een nat weiland vlak bij (en pal tussen) verschillende natuurgebieden, in dit geval de Bourgoyen en de Vinderhoutse bossen.

Het weiland in Leegte, zoals het straatje in Drongen heet, is onverhard en hoort onverhard te blijven. Het recente Betonrapport drukt Gent nogmaals met de neus op de feiten: Gent is uitzonderlijk sterk verhard in het sterk verharde Vlaanderen. Leegte is een mooi voorbeeld van een terrein in woongebied dat onbebouwd hoort te blijven, en waar een bestemmingswijziging dus aan de orde is.

We roepen het stadsbestuur daarom op om de aanvraag af te wijzen en het gebied te beschermen. Red de Leegte!

Je kan ons volledige bezwaarschrift hier nalezen.

UPDATE 29/3/2024: Nadat GMF een pittig bezwaarschrift indiende, trok de projectontwikkelaar zijn aanvraag in. Voorlopig is de Leegte dus gered. GMF dringt er bij het stadsbestuur op aan om het gebied definitief te beschermen.

 

Print

Zonder Gentenaars geen GMF!

Samen maken we van Gent een stad van de toekomst. Word lid voor €5 per jaar en krijg er ons tijdschrift Frontaal bovenop.

Lid Worden X