• Wij zijn GMF

    Zjef, vrijwilliger redactieraad Frontaal magazine

    Alle beetjes helpen, en samen bereiken we meer.

Gents MilieuFront telt recordaantal fietsers

3 mei 2022 at 9:48am

Op 5 mei 2022 organiseerde Gents MilieuFront (GMF) al voor de achtste keer een simultaantelling van fietspendelaars. 45 vrijwilligers telden tussen 7 en 9 u  ’s morgens alle fietsers die langs 35 telpunten het gebied binnen de stadsring in- en uitreden. Ze telden in totaal 13.198 fietsers richting centrum, een nieuw record. 

Op 35 verschillende kruispunten langs de R40 telden GMF-vrijwilligers het in- en uitgaande fietsverkeer. In totaal zijn er 46 kruispunten op de R40. In 2019 werden er 13.036 fietsers geteld die Gent binnenreden. In 2020 werd niet geteld door de coronacrisis. Met 8.137 getelde fietsers nam het aantal fietsverplaatsingen in 2021 een duik.

Herstel na corona

De duik omlaag bleek maar tijdelijk. De sterke daling van 2021 was wellicht geheel te wijten aan de coronamaatregelen: fors meer telewerk en afstandsonderwijs.

Tijdens de telling van 2022 zijn er geen lockdowns meer, maar is telewerken wel stevig ingeburgerd geraakt. “En daarom is dit een indrukwekkend cijfer,” zegt Steven Geirnaert, coördinator van Gents MilieuFront. “Na een dip door corona zien we dat het aantal fietsers naar en in Gent opnieuw sterk is toegenomen. Het recordcijfer is extra indrukwekkend als je weet dat thuiswerken sinds 2019 sterk is toegenomen. De forse investeringen van het Gentse stadsbestuur in veilige en aangename fietsinfrastructuur werpen duidelijk vruchten af.”

GMF kijkt dan ook uit naar de onderdoorgang aan de Nieuwewandeling, de brug over de Watersportbaan en andere nieuwe realisaties voor actieve weggebruikers.

Aantal bakfietsen blijft stijgen

Het aantal bakfietsen steeg op een jaar tijd met 30 procent. Almaar minder Gentenaars hebben een eigen auto, velen onder hen zien wellicht in de bakfiets een waardig alternatief.

Telpunten, methode en wetenschappelijke waarde

De telling beslaat enkel fietsers die de ring oversteken. Het totale aantal fietsers in Gent is natuurlijk nog veel groter. Deze telling is niet meer en niet minder dan een momentopname. Belangrijke factoren zoals weersomstandigheden, dag van de week, blokperiode enzovoort hebben een grote invloed op het totaal aantal fietsers. Steven Geirnaert: “Deze factoren neutraliseren we grotendeels door telkens de eerste of tweede donderdag van mei te tellen. Invalswegen met heel weinig fietsverkeer werden niet geteld. Op bijna alle kruispunten werd zowel het in- als uitgaande verkeer geteld.”

Klik hier voor de volledige data-tabel.

 

Print

Zonder Gentenaars geen GMF!

Samen maken we van Gent een stad van de toekomst. Word lid voor €5 per jaar en krijg er ons tijdschrift Frontaal bovenop.

Lid Worden X