• Wij zijn GMF
    Pieter, vrijwilliger activiteitenwerkgroep
    Gentenaars helpen om een steentje in de rivier te verleggen

Gent als leverancier voor grondstoffen

dinsdag 12 december 2017 - 09u34
OVAM

Wat voor de één, een afvalproduct is, kan voor de andere een grondstof zijn. Urban mining gaat veel ruimer dan het inzamelen van oude gsm’s, de stad kan een belangrijke bron worden van steeds schaarser en duurder wordende grondstoffen. Toch zijn de bestaande containerparken van Ivago nog te veel gericht op recycleren en verbranden. De stap ervoor (hergebruik) is er nauwelijks. In Zweden bestaat dit systeem al (klik hier voor meer info). 5% van het afval op het containerpark kan hergebruikt worden.

Daarom vraagt Gents Milieufront om een cartografie op te maken van de grond-en afvalstoffen in stad en regio. Dit kan de basis vormen om een lokale ‘maakeconomie’ uit te bouwen. De stad heeft met de Gentse haven ook een krachtige hefboom om in te zetten op circulaire economie. Net zoals de haven van Gent zich profileert als thuishaven voor bio-energie. Door ook in te zetten op circulaire economie slaat ze een duurzame richting in, en kan ze tegelijk ook weer extra toegevoegde waarde inbrengen.

Ook wil Gents Milieufront dat de stad hiervoor nauwer samenwerkt met de kringloopwinkels. GMF wil in de volgende legislatuur dat de stad op minstens één containerpark experimenteert met een kringloopwinkel voor een containerpark en dat ze daarvoor samen werkt met sociale economie. Zo worden het echte hubs voor het hergebruik van materialen in een circulaire stad.

 

Klik hier om terug te keren naar overzicht Speerpunten.

Print

Zonder Gentenaars geen GMF!

Samen maken we van Gent een stad van de toekomst. Word lid voor €5 per jaar en krijg er ons tijdschrift Frontaal bovenop.

Lid WordenX