• Milieu: een zaak voor, door...
    Sam, lid raad van bestuur GMF
    ...en met iedereen.

Gent, klimaatrobuuste stad? | Studiedag klimaatadaptatie

27 april 2019 om 11u00 // Geuzenhuis
  • Datum: zaterdag 27 april 2019
  • Uur: 11 u.
  • Locatie: Geuzenhuis
  • Prijs: 5 euro

Info

Door verstening, een hoge bevolkingsdichtheid en te weinig water en groen zijn onze steden extra gevoelig voor de gevolgen van klimaatverandering. Op deze rendez-vous rond klimaatadaptatie, georganiseerd door Gents MilieuFront en Natuurpunt, kom je op een originele manier te weten waarom en hoe we ons - burgers en openbare besturen - maar beter kunnen wapenen tegen een steeds sneller veranderend klimaat.

Op het symposium in de voormiddag laten we diverse sprekers aan het woord, komende uit burgerbewegingen, beleidsvoering en de academische wereld. Zij maken ons beter bekend met de uitdagingen die op ons afkomen. Dit is niet alleen een slechtnieuwsshow: eens de meest complexe hindernissen overwonnen zijn biedt het klimaatrobuuster maken van onze steden ook best veel voordelen.

Na een lichte lunch springen we op onze tweewieler om aan het ‘echte’ werk te beginnen: tijdens een twee uur durende fietstocht bezoeken we plekken in Gent die rechtstreeks met klimaatadaptatie te maken hebben. Waar werden al maatregelen rond klimaatadaptatie in de praktijk gebracht, waar is er net veel nood aan, waar liggen er kansen om onze leefomgeving beter aan te passen? Afsluiten doen we bij een drankje in Natuur- en Milieucentrum De Bourgoyen, een groen hoekje Gent en thuisbasis van Natuurpunt Gent.

Afspraak om 10.45 u. in het Geuzenhuis in Gent - vergeet je fiets niet!

Kan je zelf geen tweewieler meebrengen? Laat dit dan - na aankoop van je ticket - zo snel mogelijk weten op Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., dan zoeken we samen naar een oplossing.

(hieronder vind je het gedetailleerde programma terug)

++++++++++++++++++++++++++++

Programma

11 u. verwelkoming en introductie studiedag - start symposium

1/ Wetenschap aan het woord

 Waterexpert Patrick Willems (KU Leuven) geeft uitleg over de uitdagingen van klimaatverandering voor een stad als Gent en haar inwoners. Hij gaat dieper in op het toekomstige waterbeheer en de link met ontharding. Marie-Leen Verdonck (UGent) overloopt het abc van het hitte-eilandeffect en wat dit voor Gent en zijn deel- en randgemeenten betekent. Sara Top (UGent) vertelt over het meetbare klimaat en licht het MOCCA-project toe.

2/ Besturen aan het woord

 Tine Heyse (schepen van Milieu, Klimaat en Wonen, Stad Gent) vertelt over stadsontharding in de praktijk en de plannen voor de toekomst. Florian Boer (Urbanisten) denkt met zijn studie-, ontwerp- en landschapsbureau plannen uit om steden klimaatrobuust te maken en voert wereldwijd pionierswerk uit (case studies). An Heyerick (Meetjesland Klimaatgezond) licht het plan en de maatregelen toe voor de bescherming van het Meetjesland tegen toekomstige klimaatschokken.

 3/ Burgers & organisaties aan het woord

 Elina Bennetsen (Gents MilieuFront) vertelt over de wilde plannen van het Perforatie-team en de concrete realisaties in Gentbrugge in kader van Operatie Perforatie. Liesbet Boets (Geveltuinbrigade) legt uit waarom een geveltuin of ander groen niet enkel mooi oogt, maar ook belangrijk is voor grondwater, biodiversiteit en het terugdringen van het hitte-eilandeffect. GEzwiNT legt uit waarom het Gents Zwin, de grote Scheldebocht die zich als een lange arm uitstrekt rond Gentbrugge, los van de vele ecologishe voordelen ook een rol kan spelen in een klimaatrobuuster Gent.

 Na het symposium volgt een vragenronde met alle aanwezige experten, die kunnen worden verdergezet tijdens de lunch.

 13 - 14 u. lunch

 14 - 16.30 u. fietstocht

 Op onze fietsronde zullen gidsen van Gents MilieuFront en Natuurpunt Gent plekken bezoeken waar maatregelen rond klimaatadaptatie in de praktijk worden gebracht, of waar er net veel nood aan is.

 16.30 u. slot

Afsluiten doen we (met de fiets) aan NMC Bourgoyen, een Gentse groene long en thuisbasis van Natuurpunt Gent. Daar kunnen alle deelnemers over een biologische pot en pint alle nieuw verworven kennis en inzichten met elkaar delen.

 

Locatie

Print

Zonder Gentenaars geen GMF!

Samen maken we van Gent een stad van de toekomst. Word lid voor €5 per jaar en krijg er ons tijdschrift Frontaal bovenop.

Lid WordenX