• GMF bakt het groen...
    Britta, vrijwilligster redactieraad
    ... voor vergroening en verzoeting, tegen verzuring!

Infoavond circulaire economie & recyclage

09 oktober 2019 om 19u00 // KU Leuven Technologiecampus, Gebroeders De Smetstraat 1, 9000 Gent
  • Datum: woensdag 09 oktober 2019
  • Uur: 19 u.
  • Locatie: KU Leuven Technologiecampus, Gebroeders De Smetstraat 1, 9000 Gent
  • Prijs: 5 euro / gratis voor GMF-leden SCHRIJF HIERONDER IN!

Info

Zowat elke organisatie heeft vandaag de mond vol van duurzaamheid, of dweept met recyclage-ambities. Zelfs de dopjes van Coca-Cola petflesjes smeken 'please recycle me'. Maar hoe is het eigenlijk gesteld met de staat van onze recyclageprocessen? Worden de verwachtingen van de overtuigde, sorterende Belg helemaal ingelost? En volstaat het voldoende te recycleren om onze economie draaiende te houden, zonder onze aarde te veel te belasten?

Onze hedendaagse welvaart is gebaseerd op een vlotte, vrijwel onbeperkte toegang tot grondstoffen. Maar die toegang wordt moeilijker, zowel door grondstoffenschaarste als door de enorme impact van materialen op het milieu. De circulaire economie belooft een nieuwe aanpak, zonder verdere uitputting van grondstoffen en milieu. Maar hoe kan zo’n circulaire economie eruitzien? Moeten we inzetten op nieuwe marktmodellen, een ander consumptiegedrag? En wat is de impact van die nieuwe strategieën op grondstoffenverbruik en milieu?

Karel Van Acker is hoogleraar duurzaam materialenbeheer aan de KU Leuven en auteur van het boek 'Wat met recyclage?' In een lezing legt hij ons van gloednieuw naadje tot gerecycleerd draadje uit hoe een circulaire economie de waarde van grondstoffen in de economie wil houden. Niet alleen door recyclage, maar veel meer nog door andere businessmodellen waarin diensten in plaats van producten worden aangeboden, gedeeld, hersteld. 

Diezelfde avond vragen we ook aan IVAGO om hun licht te laten schijnen over de levencyclus van het Gentse huisafval, en willen we hun plannen kennen om de Gentse recyclagecijfers met veel ambitie en durf op te trekken.

Ten slotte halen we ook een vertegenwoordiger uit de Gentse cleantechsector in huis. Die komt ons uitleggen wat 'clean technologies' precies zijn, en hoe ze de industriële processen wereldwijd kunnen verduurzamen.

Inschrijven is verplicht, dat doe je op een minuutje via de Google Form (onder). De toegangsprijs bedraagt 5 euro, maar is gratis voor leden van Gents MilieuFront. Lid worden van GMF kan al vanaf 5 euro per jaar, maak je dus gauw lid!

Na de lezingen begeven 

Locatie

Print

Zonder Gentenaars geen GMF!

Samen maken we van Gent een stad van de toekomst. Word lid voor €5 per jaar en krijg er ons tijdschrift Frontaal bovenop.

Lid WordenX