• Wij zijn GMF
    Annelies, vrijwilliger activiteitenwerkgroep
    Bij GMF breng ik mijn passie voor milieu, klimaat en duurzaamheid ten volle in de praktijk!

Bar Circular 2020 – Herstel de relatie met jouw ICT (online)

26 november 2020 om 19u00 // Voor jouw pc-scherm

Info

Op Black Friday worden wereldwijd honderdduizenden smartphones en laptops verkocht. Elektronicabedrijven doen ons graag geloven dat we elk jaar een nieuwe smartphone nodig hebben en trachten de verkoop te stimuleren door grote kortingen aan te bieden op deze koopjesdag. 

Onze elektronische producten hebben echter een grote sociale en ecologische voetafdruk. Het is dus belangrijk dat we duurzaam omspringen met deze producten. De meeste ecologische impact wordt gecreëerd tijdens het productieproces, dus door de gebruiksduur te verlengen sparen we het milieu het meest.


Op de vooravond van Black Friday organiseren we daarom drie boeiende online sessies die je zullen aanzetten om duurzamer om te springen met jouw elektronica! Je zal er bijleren over het productieproces van je smartphone, hoe te ‘digitoxen’ en hoe je je elektronica beter kan onderhouden. Allen met het oog om onze smartphones en laptops uiteindelijk langer te laten meegaan.
Neem deel aan één of meerdere sessies op onze Bar Circular en herstel (de relatie met) jouw ICT!

Je kan enkel deelnemen als je ingeschreven bent. We vragen je apart in te schrijven per sessie!

19:00-20:00 |Koen Sterkens - Workshop: Ontdek de binnenkant van je smartphone.
Elektronische apparatuur heeft een centrale rol gekregen in onze economie en voor onze levenskwaliteit. Deze workshop neemt je mee naar de binnenkant van die apparaten en zal je tonen welke exotische grondstoffen gebruikt worden om ze te laten werken. Je leert hoe onze blik op elektronica zal veranderen naarmate die grondstoffen schaarser worden en welke rol repareren en hergebruik zal spelen om die schaarste tegen te gaan.
20:00-21:00 | Lieven Demarez & Christophe Ramont: Hoe brengen we ons smartphonegebruik onder controle?
We scrollen met z’n allen gemiddeld anderhalf uur per dag op sociale netwerksites. Bij jongeren ligt die tijd vaak dubbel zo hoog. Waarom doen we dat? Worden we daar echt gelukkiger van? Zijn er manieren om minder onze smartphones te gebruiken en zo tegelijkertijd hun levensduur te verlengen? Christophe Ramont, bekend van Blind Getrouwd, vraagt tips aan expert Lieven Demarez om bewuster om te gaan met de smartphone.
 
21:00-22:00 | Merijn Supply - Digidokter: Onderhoudstips voor je smartphone, laptop of tablet
Als alle EU-burgers hun smartphone 1 jaar langer zouden gebruiken, dan besparen we evenveel CO2 als de uitstoot van 1 miljoen auto's. Een uitdagend idee, maar hoe maak je het waar? In deze sessie krijg je praktische tips om je smartphone, tablet of laptop langer gezond te houden. Je leert hoe je toestellen beter kunt beschermen tegen schade, hoe je de batterij langer laat meegaan, welke updates je beter wel of niet doet en hoe je kunt vermijden dat je toestel trager gaat werken.
 
Dit evenement is tot stand gekomen door een samenwerking tussen CATAPA, BOS+, Gents MilieuFront, Netwerk Bewust Verbruiken, Vormingplus Gent-Eeklo en Vormingplus Midden- en Zuid-West-Vlaanderen.

Locatie

Print

Zonder Gentenaars geen GMF!

Samen maken we van Gent een stad van de toekomst. Word lid voor €5 per jaar en krijg er ons tijdschrift Frontaal bovenop.

Lid WordenX