• Wij zijn GMF
    Annelies, vrijwilliger activiteitenwerkgroep
    Bij GMF breng ik mijn passie voor milieu, klimaat en duurzaamheid ten volle in de praktijk!

GMF gaat peuken tellen en opruimen

woensdag 1 september 2021 - 15u37

Oh zwerfvuil, vrees ende bibber, want Gents MilieuFront komt eraan! Als de (vies)peuken dachten dat we hen dit jaar zouden gerust laten, dan hebben ze het goed fout: na onze succesvolle Peuken Cleanups uit 2019 en 2020 gaan we dit najaar next level. In opdracht van de stad gaan we op grote schaal sigarettenpeuken tellen + er nadien over vertellen aan experten en iedereen die het wil horen.

Waarom: in oktober en november komt er een nieuwe anti-peukencampagne van Stad Gent. GMF wordt ingeschakeld om het effect van die campagne te meten door vóór, tijdens en na de periode het aantal peuken op bepaalde plekken in Gent te inventariseren. En - omdat we dan toch bezig zijn - ze gelijk op te ruimen. In totaal zullen we 6x meten en 7x opruimen.

Dit gaan we doen op +30 plekken, verspreid over heel Gent. Nadien passen we data-analyse toe op de verzamelde cijfers en brengen we de aspecten van de verschillende locaties in kaart. Naast dat stukje citizen science is er ook een luik rond informeren en sensibiliseren, want begin december schrijven we een eindrapport over de resultaten.

Hieronder zie je 150 'hotspots', plekken waar peuken een belangrijk deel van het zwerfvuil uitmaken. Uit die plaatsen zullen wij er (minstens) 30 selecteren om samen met vrijwilligers te monitoren en schoon te maken. Wil jij meehelpen en zie je een plek waar jij mee wil inventariseren en peuken rapen? Laat het ons zo snel mogelijk weten op Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.!

BELANGRIJK: voor de groene locaties hebben we al een teller gevonden, voor de oranje nog niet. Kijk dus vooral goed naar de oranje locaties :)

Print

Zonder Gentenaars geen GMF!

Samen maken we van Gent een stad van de toekomst. Word lid voor €5 per jaar en krijg er ons tijdschrift Frontaal bovenop.

Lid WordenX