• Wij zijn GMF

    Lieven, vrijwilliger beleid

    Gent mee veranderen door te denken én te doen!

Oproep GMF en Natuurpunt Gent: bezoek en fotografeer de Wondelgemse meersen!

31 augustus 2022 at 12:21pm

De Lijn heeft plannen voor een oefenterrein voor buschauffeurs pal in de Wondelgemse meersen. Daarvoor moeten waardevolle natuur en open ruimte verdwijnen. Dat is onaanvaardbaar voor Gents Milieufront en Natuurpunt Gent, zeker omdat er voldoende alternatieve locaties beschikbaar zijn. De organisaties roepen de Gentenaars op om de Wondelgemse meersen te bezoeken en te fotograferen. Van liefhebber tot professioneel fotograaf: iedereen kan deelnemen.

GMF voert al een tijdje campagne tegen de plannen voor een oefenterrein in natuurgebied.  Om de Wondelgemse meersen meer ‘in the picture’ te zetten en de vraag om een nieuw locatieonderzoek kracht bij te zetten, roepen GMF en Natuurpunt Gent iedereen op om een bezoek te brengen aan het gebied tussen Pakketbootpad – Buitensingel – Hurstweg. 

Fotografeer de natuurpracht en deel je foto’s nog tot 30 september op je sociale media met hashtag #reddewondelgemsemeersen. Op die manier maak je het gebied bekend onder de Gentenaars.

In een gezamenlijk persbericht verklaarden GMF en Natuurpunt Gent: ‘De waarde van de Wondelgemse meersen is bijzonder groot. Het gaat hier om één van de laatste stukken natuur in het drukbevolkte en dichtbebouwde noorden van Gent. Volgens de Gentse biologische waarderingskaart gaat het hier om biologisch waardevol tot zeer waardevol gebied. Je vindt er hoogstammige bomen, laaggelegen en drassig gebied, dieren groot en klein…’

Alternatieve locaties beschikbaar maar niet onderzocht

‘Natuurlijk willen ook wij degelijk opgeleide chauffeurs. Maar dit mag niet ten koste gaan van waardevolle en schaarse natuur. Het locatieonderzoek van De Lijn is bijna dertig jaar oud. Dat onderzoek is zelfs niet meer beschikbaar. De Lijn wil één oefenterrein per provincie. We zijn er zeker van dat het mogelijk is om een geschikt alternatief te vinden in Oost-Vlaanderen. Ook in het Gentse zijn er heel wat mogelijk geschikte terreinen. Het is onbegrijpelijk dat De Lijn en minister Lydia Peeters zo halsstarrig vasthouden aan een totaal achterhaald plan.

Dus, aan alle natuurliefhebbers: je weet waarheen! Een natuurgebied helpen redden door er te gaan wandelen en foto’s te maken, mooi toch?

Ter inspiratie hieronder alvast enkele sfeerbeelden, gemaakt door Nathalie Samaes.

 

Print

Zonder Gentenaars geen GMF!

Samen maken we van Gent een stad van de toekomst. Word lid voor €5 per jaar en krijg er ons tijdschrift Frontaal bovenop.

Lid Worden X