• Wij zijn GMF

    Wieske, helpt bij Frontaalverzending

    Ik vrijwillig met plezier voor GMF, lieve mensen en voor Gent.

GMF verzamelt ruim 17 000 peuken op 2 uur tijd

Op zondag 16 juni 2019 trokken een 20tal vrijwilligers en sympathisanten van GMF op peukenrooftocht: twee uur lang raapten ze peuken van de grond in centrum Gent. Het resultaat is verbluffend, maar toch niet echt verrassend: de helft van het Vlaamse zwerfvuil bestaat volgens OVAM uit peuken. GMF haalde zijn  inspiratie bij Ekkergem Peukvrij en het Brusselse ‘Leo Not Happy’-collectief.

Dwars door Gent
Aangevoerd door een luid roepende draak trok Gents MilieuFront (GMF) vandaag twee uur lang de baan op door hartje Gent, van de Vlasmarkt over Baudelopark tot aan de Korenmarkt. Op hun tocht gristen de vrijwilligers alle peuken mee die ze onderweg op de straat konden vinden. In totaal werden er maar liefst 17 000 peuken verzameld (zie foto’s in bijlage). ‘s Morgens werden ook op een 15tal strategische plaatsen de tag ‘Gent is geen asbak’ aangebracht op de grond (zoals de Vlasmarkt, Phoenixbrug, etc.).

Zwerfafval
Welke roker heeft het nog niet gedaan? Het lijkt onschuldig, je sigarettenpeuk snel op de grond flikkeren. Maar wist je dat peuken dé meest voorkomende vorm van zwerfvuil is? Tegelijkertijd toont onderzoek aan dat 3 op 4 Vlamingen zich ergert aan zwerfvuil, en dat 70% zich zorgen maakt over het leefmilieu en vervuiling.

Slecht voor het milieu
Vele rokers staan er niet bij stil dat peuken van plastiek worden gemaakt. Na 12 tot 15 jaar lijkt de peuk in de natuur afgebroken, maar eigenlijk verdwijnt ze nooit: de resten worden omgezet in plastic micro- en nanodeeltjes. Bovendien zitten er in de filters ook chemicaliën die het grond- en zeewater kunnen verontreinigen. Die achtergelaten peuken zijn dus een gevaar voor het milieu en de gezondheid van mens en dieren.

Gedragsverandering
Net zoals het voor de meeste mensen ‘not done’ is je snoeppapiertje op de grond te gooien, zou dezelfde reflex voor sigarettenpeuken wenselijk zijn. Maar we staan hier nog ver van af. Kleinschalige acties zoals de Peuken Cleanup kunnen bijdragen tot het vergroten van het draagvlak. Uitbaters van horeca kunnen hun steentje bijdragen door voldoende en/of grote asbakken te voorzien op hun terras. Het Gentse politiereglement verplicht hen hiertoe, zelfs tot een straal van 10 meter rond hun zaak. Vanuit OVAM en Stad Gent kunnen grootschalige sensibiliseringscampagnes rokers aanzetten tot gedragsverandering. En betalen de producenten van tabakswaren wel genoeg voor het door hen geproduceerde afval?

Beleid
Wat kunnen de Gentse beleidsmakers betekenen in de strijd tegen peuken als zwerfafval? De nieuwe vuilbakken van IVAGO met asbakjes en peukpalen zijn maar een deel van de oplossing. Vragen de rokende Gentenaars om de zoveelste grootschalige campagne gericht op gedragsverandering? Of moet er écht werk gemaakt worden van de toepassing van boetes voor peuken? Bij wet is het in Gent – net zoals in Londen, Lissabon, Barcelona, etc. –  eigenlijk verboden om zwerfvuil te produceren (waaronder peuken). Je kan hiervoor een GAS-boete krijgen, maar in de praktijk gebeurt het echter amper.

Fotogalerij

Zonder Gentenaars geen GMF!

Samen maken we van Gent een stad van de toekomst. Word lid voor €5 per jaar en krijg er ons tijdschrift Frontaal bovenop.

Lid Worden X