• Wij zijn GMF

    Bart, bestuurslid en divestment-actie

    Samen werken aan een gezonde stad voor onze kinderen

GMF sluit zich aan bij Statiegeldalliantie

26 januari 2018 at 1:47pm

Gents MilieuFront sloot zich begin 2018 aan bij de Statiegeldalliantie

De Statiegeldalliantie vraagt:

  • aan de Nederlandse regering om het statiegeldsysteem in 2018 uit te breiden tot blikjes en alle grote én kleine PET-flessen in Nederland.
  • aan de regeringen van de Belgische gewesten Vlaanderen, Brussel en Wallonië om het statiegeldsysteem in te voeren voor blikjes en grote en kleine plastic flessen in 2018.

De Statiegeldalliantie groeit razendsnel: op anderhalve maand steeg het aantal alliantiepartners van 21 naar het indrukwekkende cijfer van 101 partners: organisaties, bedrijven, verenigingen, actiecomités en gemeenten uit Nederland én Vlaanderen.   

Letterlijk uit alle hoeken van de samenleving klinkt dus de vraag aan de Vlaamse regering om dit jaar statiegeld in te voeren. Al meer dan 100 Vlaamse en Nederlandse organisaties, verenigingen, lokale overheden en bedrijven hebben zich aangesloten bij de Statiegeldalliantie. Hier vind je ze allemaal, op alfabetische volgorde, en lees je waarom zij statiegeld op PET-flessen en blikjes een goed idee vinden.

Milieuminister Joke Schauvliege (CD&V) verklaarde meermaals in de plenaire van het Vlaams parlement dat ze statiegeld wil invoeren. De Statiegeldalliantie vraagt dat haar coalitiepartners N-VA en Open VLD zich ook positief uitspreken en beslissen.

Warme oproep

De Statiegeldalliantie nodigt ondertussen ook de andere Vlaamse steden en gemeenten uit om zich aan te sluiten. Het zwerfvuil, waar blikjes en flesjes een groot deel van vormt, is immers een grote kostenpost voor de gemeenten: elk jaar meer dan 100 miljoen euro in Vlaanderen. Met statiegeld zouden deze kosten verminderen,die nu bij de belastingbetalers terecht komen. Een belangrijk thema in dit jaar van lokale verkiezingen.
Statiegeld is ook de eerste stap naar een circulaire economie. Zo kunnen organisaties en gemeenten tonen dat ze een concrete oplossing willen voor de problemen van zwerfvuil, milieuvervuiling door plastic, en de plastic soep in rivieren en zeeën.

Het gemeentecollege van Stad Gent besloot eind januari dat ook Stad Gent zich aansluit bij de Statiegeldalliantie. Als GMF kunnen wij dit enkel aanmoedigen.  

Een initiatief van www.statiegeldalliantie.org

foto Statiegeldalliantie
Print

Zonder Gentenaars geen GMF!

Samen maken we van Gent een stad van de toekomst. Word lid voor €5 per jaar en krijg er ons tijdschrift Frontaal bovenop.

Lid Worden X