• Wij zijn GMF

    Zjef, vrijwilliger redactieraad Frontaal magazine

    Alle beetjes helpen, en samen bereiken we meer.

Gentse Feesten: GMF en Natuurpunt Gent vissen 24 kilo zwerfvuil uit het water

24 juli 2019 at 10:02am

Op 21 juli – de nationale feestdag, knal tijdens de Gentse Feesten – organiseerden vrijwilligers van GMF en Natuurpunt Gent  een zwerfvuiltocht per kano. Samen visten ze maar liefst 24 kilo afval op uit de Gentse wateren. GMF en Natuurpunt zijn heel blij met de buit, maar tegelijk ook ongerust: “Er belandt nog altijd te veel afval in onze rivieren, en dat schaadt mens, dier en milieu.” Ook op zaterdag 27 juli wordt er afval opgevist. Ook woensdag 24 juli stond er een grote zwerfvuilactie gepland, maar die is afgelast omwille van de extreme hitte.

Tuinslang en soldaatje 

Zondag vertrokken 14 vrijwilligers in 7 kano’s op zwerfvuiltocht vanuit DOK. DOKANO stelde voor de gelegenheid gratis haar ONAKs – opvouwbare kano’s van Gentse makelij – ter beschikking. In enkele uren tijd visten de vrijwilligers in totaal 4 volle zakken zwerfafval uit het water, goed voor bijna 25 kilo. Onder het buitgemaakte afval heel wat klassiekers zoals chipszakjes, blikjes en sigarettenpeuken, maar ook rariteiten zoals een tuinslang, een wisselbeker en een plastic speelgoedsoldaatje.

Dokano21072019 9

Duurzaam feesten

“We zijn heel fier dat onze vrijwilligers elkaar hebben gevonden om samen de Gentse wateren properder te maken”, zegt Thijs Michiels van GMF. “Zo porren we meteen ook de bezoekers van de Gentse Feesten aan: drop jullie afval alleen in de vuilbak, anders komt het veel te gauw in het water terecht. Of nog beter: creëer zo weinig mogelijk afval. Het is fantastisch dat de Gentse Feesten vorig jaar herbruikbare bekers hebben geïntroduceerd. Anders hadden we hier sowieso een heleboel wegwerpbekers aangetroffen. Ook wij zijn dol op de Feesten, net daarom houden we het graag proper.”

Veel blikjes – beleidsmaatregelen

Toch vonden de vrijwilligers onder al dat zwerfvuil massaal veel blikjes en petflessen terug. Wat kan het stadsbestuur of de Vlaamse overheid daaraan doen? “Statiegeld is een voor de hand liggende oplossing, waarvan we hopen dat er door de volgende Vlaamse Regering eindelijk werk wordt gemaakt”, klinkt het bij GMF en Natuurpunt Gent. “De stad moet voldoende inzetten op preventie: vorig jaar nog waren alle Gentse partijen het er over eens om 1% van de middelen voor IVAGO te gebruiken voor afvalpreventie.”

Dokano21072019 22

Schadelijk voor dieren

Afval is bovendien niet alleen nadelig voor de waterkwaliteit en de plastic soep in de Gentse wateren. “Zwerfvuil brengt watervogels en andere dieren al eens in de problemen. Ze raken verstrikt in het afval of eten het mee op. Op die manier bezeren ze zich en kunnen ze zelfs sterven”, zegt Han Lagring van Natuurpunt Gent.

Zaterdag 27 juli vissen vrijwilligers van het GMF en Natuurpunt Gent een laatste keer zwerfvuil uit de Gentse wateren. Ook op woensdag 24 juli stond er ook een grote zwerfvuilactie gepland, maar die werd omwille van de extreme temperaturen om veiligheidsredenen afgeblazen.

Dokano21072019 4

 

Print

Zonder Gentenaars geen GMF!

Samen maken we van Gent een stad van de toekomst. Word lid voor €5 per jaar en krijg er ons tijdschrift Frontaal bovenop.

Lid Worden X