• Wij zijn GMF

    Marie, illustratrice Frontaal magazine

    Ik wou iets lokaal doen van vrijwilligerswerk voor het klimaat, dus GMF was ideaal.

Gents MilieuFront vraagt aandacht voor zwervende mondmaskers

17 februari 2022 at 11:00am

Zondagochtend 20 februari 2022 kreeg de zwaaikom aan de Dampoort een tijdelijke extra ‘versiering’: een bonte collectie van honderden mondmaskers sierde er plots de omrastering. Alle maskers werden als zwerfvuil gevonden op straat en de voorbije maanden verzameld door vrijwilligers van Gents MilieuFront (GMF). Met de actie vragen ze aandacht voor de grote hoeveelheid ‘zwerf’maskers die in het milieu terechtkomen. 

Mondmaskers in het milieu
Rondslingerende mondmaskers vormen een steeds grotere bedreiging voor het milieu. In een nieuwe studie die onlangs verscheen in het wetenschappelijk tijdschrift Nature waarschuwen wetenschappers voor de enorme toename van zwerfafval door rondslingerende mondmaskers die sinds de coronacrisis alomtegenwoordig zijn (MO*, december 2021). Dieren kunnen erin verstrikt raken, en mondmaskers die in onze waterlopen terechtkomen eindigen in de zee of oceaan. Ze kunnen riolen doen verstoppen. Vallen ze uiteen, dan komen er microplastics in de voedselketen terecht. Op die manier dreigt het milieuprobleem ons eeuwenlang te achtervolgen (onderzoek van universiteit van Portsmouth).

Sensibilisering
Het ziet er naar uit dat mondmaskers nog een tijdje deel zullen uitmaken van het straatbeeld, maar hopelijk niet van ons straatstenenbeeld. Daarom ziet GMF een rol weggelegd voor Stad Gent om als lokale overheid te sensibiliseren rond dit probleem. Op openbare plaatsen zoals bushaltes of het openbaar vervoer zou Stad Gent op een visueel aantrekkelijke manier dit probleem onder de aandacht kunnen brengen. De Federale Overheidsdienst voor Volksgezondheid, Veiligheid van Voedselketen en Milieu lanceerde hier in oktober 2020 een postercampagne over

Mondmasker, geen grondmasker
GMF hoopt met deze actie ook de Gentenaars extra waakzaam te maken voor het al dan niet verliezen van hun mondmasker. Hou je mondmasker goed bij je in een afgesloten jaszak of handtas, en wees niet te beroerd te stoppen om je mondmasker op te rapen als je het laat vallen. 

Samen zorgen we voor een properder leefmilieu, en dat begint ook klein!

Fotogalerij

Print

Zonder Gentenaars geen GMF!

Samen maken we van Gent een stad van de toekomst. Word lid voor €5 per jaar en krijg er ons tijdschrift Frontaal bovenop.

Lid Worden X