• Wij zijn GMF

    Guy, organisator en duizendpoot

    Via GMF de klimaat- en duurzaamheidsambities en -inspanningen van Gent continu proberen te verhogen en accelereren, YES!

Boekbespreking: Het klein verzet

18 december 2021 at 7:26pm

De GMF boekenclub las in december ’21 “Het klein verzet” van Tine Hens. Michaël Verest schreef er onderstaand kort verslag over, voor onze Frontaal Lente 2022.

Hoe vormen we de wereld na het kapitalisme?
Wat zou er gebeuren als we oneindige economische groei loslaten? Met die vragen trok Tine Hens in ‘Het klein verzet’ door Europa op zoek naar verhalen die kunnen inspireren en moed geven. Op literaire wijze beschrijft ze hoe mensen zich organiseren en met ogenschijnlijk kleine daden iets groter dan henzelf proberen verwezenlijken.
Groenten kweken bij de buren in Crystal Palace, eigen geld uitgeven in Totnes, een coöperatieve supermarkt oprichten in het door de eurocrisis gedraineerde Griekenland …

Lokaal stroomnet
Het zijn maar enkele voorbeelden van kleine daden die kunnen uitgroeien tot systemisch verzet. Zoals Schönau. Dit Duitse stadje in het Zwarte Woud heeft in 1996 na een referendum het stroomnet overgenomen. Enkele burgers wilden namelijk na de ramp in Tsjernobyl niet meer afhankelijk zijn van kernenergie. Ze namen het heft in eigen handen en konden hun medeburgers van hun verhaal overtuigen. Het resultaat is een lokale energiecoöperatie. (Noot van de boekenclub: misschien is het geen slecht idee dat de Gentenaars hun lokale stroomnet overnemen… )

Utopieën
Het opzet van het boek is een tegengif bieden aan machteloosheid. Denken in utopieën, handelen in een moestuin. De overzichtelijkheid van vuile handen. Zijn deze mensen in hun opzet geslaagd? Wanneer je enkel rekening houdt met een kortetermijnresultaat niet. Wat betekent aubergines planten in verpauperde wijken wanneer de voedselverspilling niet wordt aangepakt? Wat betekent een lokale munt uitgeven, zoals de Torekens in Gent, wanneer de zon elke dag schijnt in belastingparadijzen? Wat betekent een supermarkt met lokale producten wanneer de ontbossing van het Amazonegebied voor de productie van soja niet ophoudt? Maar Zoals Tine Hens opmerkt: ‘Een utopie is niet bedoeld om volledig werkelijkheid te worden.’

Eendracht en hoop
Dat is nu net de kracht van een klein verzet: het smeedt buurten, gemeenschappen en ten slotte organisaties die uiteindelijk wel een systemisch verschil kunnen maken. Zoals het Vlaamse Ecopower dat verschillende Europese energiecoöperaties wil samenbrengen onder Rescoop om op die manier een sterkere lobbypositie te hebben bij de EU.

Voor wie is dit boek geschreven? Voor de activist voor wie het allemaal te veel wordt. Voor de leek die niet weet waar te beginnen. Voor de geschiedenisfanaat die zich kan verlekkeren op de historische weetjes die tussen de contemporaine verhalen geweven zijn. Voor u?

‘Het klein verzet’ vertelt over kleine daden om de macht over onze economie en toekomst terug te krijgen. Aan u de keuze.

Het klein verzet, Tine Hens. EPO, 2015

Goesting om mee te lezen?  Vind alle info over onze boekenclub hier.

Illustratie: Unsplash nick-fewings

Print

Zonder Gentenaars geen GMF!

Samen maken we van Gent een stad van de toekomst. Word lid voor €5 per jaar en krijg er ons tijdschrift Frontaal bovenop.

Lid Worden X