• Wij zijn GMF

    Marie, illustratrice Frontaal magazine

    Ik wou iets lokaal doen van vrijwilligerswerk voor het klimaat, dus GMF was ideaal.

Een nieuw nest: Dampoortstraat verwelkomt GMF-secretariaat!

6 april 2021 at 3:44pm

2020 was voor iedereen een zot jaar, maar betekende  voor GMF een extra mijlpaal: voor het eerst in ons 23-jarig bestaan zijn we verhuisd, de frontlinie schuift op naar de Dampoortstraat! Gelijklopend met de GMF-migratie lanceerden we een oproep om mee te investeren in de verbouwing van ons nieuwe pand.

Operationeel
Na veel geregel en gedoe verhuisde het GMF-hoofdkwartier eind november naar de Dampoortstraat 81. Onze gelijkvloerse verdieping werd meteen ingericht als nieuw GMF-kantoor, al staan er ons nog vele verbouwingen te wachten. We zijn er dus al aan de slag, maar nog niet samen: momenteel wordt er door de coronamaatregelen maximaal thuisgewerkt.

GMF kantoor small 1

Brief
Om onze nieuwe buren te groeten stuurden we een kennismakingsbrief naar alle omwonenden uit de straat. Velen kwamen tijdens de weken erop eens zwaaien aan onze grote ramen. Al kennen we elkaar bijlange nog niet,  een stevige connectie met de nieuwe buren en voorbijgangers is nu al in de maak in nr. 81!

De zotste geveltuin van Gent
Als trotse moederschip van de Geveltuinbrigade én ambassadeur van meer groen en ontharding in de stad maakten we uiteraard meteen werk van… gevelgroen! GMF-vrijwilligers namen samen met de Geveltuinbrigade onze gevel stevig onder handen: een héél lang plantgat voor een enorme geveltuin, een luifelstructuur voor klimplanten als natuurlijke zonnewering en hangijzers voor gezellige gevelbanken. Samen met de buren-architecten van ‘Salut Les Artistes’ installeerden we kabels over het tussenliggende steegje om er een groenslinger welig te laten tieren. De zotste geveltuin van Gent zal dit jaar nog de Dampoortstraat kleuren!

GMF kantoor geveltuin

Giftencampagne
In december viel bij de bijna 3.000 leden van Gents MilieuFront een kerstkaart in de bus met een oproep om ons te steunen bij de verbouwingen. Dat kon door een gift aan GMF of door de aankoop van een of meerdere aandelen van Wooncoop (onze huisbaas). Die campagne leverde tot op vandaag 5.623 euro aan giften op, specifiek voor onze verbouwing – in totaal haalden we in 2020 iets meer dan 28.000 euro aan donaties op. Onze leden kochten voor 22.750 euro aan aandelen van Wooncoop – wat ons nu al een jaarlijkse huurkorting van 455 euro oplevert! We hadden graag in totaal 50K (aandelen en giften opgeteld) binnengehaald om onze woonbijdrage te drukken en de verbouwingen te bekostigen. We zitten voorlopig aan 29K, dus nog 21.000 euro te gaan!

Duurzame make-over
Welke verbouwingswerken zijn we van plan? We willen de voormalige parketwinkel omtoveren tot een modern secretariaat met ruimte voor vergaderen en informele ontmoetingen voor vrijwilligers. Achteraan het kantoor gaan we een kille garage ombouwen tot een warme en gezellige ruimte. Vanzelfsprekend zullen we zo energie- en waterzuinig als mogelijk verbouwen. Er komt superisolerende beglazing, we gaan vloer en dak isoleren en een regenwatersysteem installeren. De bouwvergunning is in februari goedgekeurd, de zoektocht naar een aannemer gestart. To be continued dus: hou ons in de gaten als je passeert in de Dampoortstraat!

GMF kantoor small 2

Wil jij (kost- en renteloos) investeren in wooncoop en zo bijdragen aan een korting voor GMF?
Doe het nu op www.wooncoop.be/GMF

 

Print

Zonder Gentenaars geen GMF!

Samen maken we van Gent een stad van de toekomst. Word lid voor €5 per jaar en krijg er ons tijdschrift Frontaal bovenop.

Lid Worden X