• Wij zijn GMF

    Lieven, vrijwilliger beleid

    Gent mee veranderen door te denken én te doen!

Ontmoet… Paul: wij vragen een glimlach in ruil voor een plekje in het hotel, dat is alles

13 december 2021 at 5:48pm

In deze rubriek laten we iemand aan het woord die zich rechtstreeks of onrechtstreeks inzet voor een duurzamer Gent. Deze keer aan de beurt: Paul Buschmann, initiatiefnemende bibliothecaris van het plantenhotel.

UGent-studenten kunnen tijdens de zomermaanden hun planten in de faculteit Letteren en Wijsbegeerte afzetten. In het plantenhotel – zo mooi in zijn eenvoud – zijn ze in goede handen van een 27-tal medewerkers waaronder bibliothecaris Paul Buschmann, die het concept tot leven bracht: “Ik liet me inspireren door een buitenlandse collega, en vond het een leuk idee om te introduceren aan de Gentse jeugd. Bovendien hebben die veel aandacht voor groen tegenwoordig, dus het kon wel eens aanslaan, dacht ik. Maar dat het zo een succes zou zijn, hadden we niet durven dromen.”

Over dat succes gesproken: sinds juni leverden zo een 55 studenten hun plantjes in. Zo steeg de teller vlotjes tot 140 planten. Van cactus tot monstera, werkelijk alle soorten fleuren de faculteit vandaag de dag op, maar één soort springt er toch bovenuit: “De pannenkoekenplant is opvallend populairder, samen met robuuste vetplanten. Cactussen iets minder, dat viel tegen (lacht).” 

Zelf heeft Paul geen groene vingers, maar zijn vrouw en kinderen helpen hem als plantenfanaten op de goede weg. “Maar goed, planten water geven valt nog net binnen mijn mogelijkheden. De twee sanseveria’s en pannenkoekenplanten op mijn kantoor zijn in de allerbeste conditie van alle planten hier, zeg ik toch met enige trots (lacht).”

Paul licht al meteen een tipje van de sluier op voor de komende jaren: “De kans is groot dat we het volgend jaar opnieuw organiseren.” En trouwens, het enige wat Paul in ruil voor een plekje in het hotel vraagt, is een glimlach. C’est tout, mooi toch?

Dit artikel werd geschreven door Eva Dessers voor Frontaal (editie herfst 2021), het magazine van Gents MilieuFront. Wil je ook 4x per jaar inspirerende en kritische Frontaal-artikels lezen op papier of digitaal? Word nu lid van GMF en geniet van Frontaal en tal van andere fijne voordelen!

Foto : Manas Bharadwaj

Print

Zonder Gentenaars geen GMF!

Samen maken we van Gent een stad van de toekomst. Word lid voor €5 per jaar en krijg er ons tijdschrift Frontaal bovenop.

Lid Worden X