• Wij zijn GMF

    Judith, nalezer Frontaal

    Ik moet wel iets doen, want ik wil later tegen mijn dochter kunnen zeggen: ‘Ik heb écht mijn best gedaan om het voor jou iets aangenamer te maken.

Plastic Attack, want wij willen geen plastic op ons bord.

29 mei 2018 at 7:41pm

Aanval in 27 steden en meer dan 100 supermarkten

Vele duizenden bezorgde burgers gaan dit weekend massaal de strijd aan tegen plastic. In België alleen al, wordt er zaterdag in maar liefst 27 steden en meer dan 100 supermarkten actie gevoerd tegen nutteloze verpakkingen en wegwerpplastic. Het burgerinitiatief vraagt winkeliers, voedingsbedrijven en politici om snelle en concrete acties te ondernemen om de immense afvalberg en de plastic soep in onze oceanen aan te pakken.

Een Plastic Attack is een eenvoudig maar krachtig statement. Consumenten gaan naar de winkel, betalen voor hun boodschappen en strippen daarna alles in hun winkelkarretje van alle nutteloze verpakkingen, plastic folies, bakjes en zakjes. Het eten nemen ze mee naar huis, het afval mogen de supermarkten houden.
 
In ons land zijn er Plastic Attack’s in Brussel, Gent, Oostende, Antwerpen, Hasselt, Eeklo, Leuven, Brugge, Mechelen, Aalst, Geel, Hamme, Ieper, Lokeren, Kortrijk, Tongeren, Oud-Turnhout, Tienen, Kasterlee, Dendermonde, Zwevegem, Lommel, Genk, Temse, Sint-Niklaas, Bornem, Landen & Hannut. Een overzicht van alle acties is te vinden op de Facebook-pagina ‘Plastic Attack‘.
 
In Gent kan je zaterdag in 15 supermarkten een Plastic Attack vervoegen tussen 14 en 16u. De lijst van supermarkten vind je hier. Iedereen is welkom! We ontvangen de pers graag om 16u aan de Zuid voor meer uitleg. 

Niet alleen Belgen zijn het plastic beu. In een mum van tijd is er een internationaal netwerk ontstaan van bezorgde burgers en militante organisaties. Ze bundelen hun krachten, hun aantallen groeien explosief. De Facebook-pagina ‘Plastic Attack’ is nu betrokken bij zo’n 200 Plastic Attacks in meer dan 20 verschillende landen, van Washington tot Berlijn, van Parijs tot Seoel. In ons land doen zowel de kleine gemeenten als grote steden mee, en werken we samen met Mei Plasticvrij.
 
Wat willen we?
Wij vragen aan onze vier bevoegde ministers om hun verantwoordelijkheid te nemen: Joke Schauvliege (Vlaams minister), Carlo di Antonio (minister van de Franstalige gemeenschap), Céline Fremault (minister in Brussel) en Marie Christine Marghem (federaal minister).
Wij vragen aan alle bedrijven die wegwerpplastic of plastic verpakkingen produceren om te stoppen met vervuilen en op zoek te gaan naar alternatieven.
Concreet?
  • Een algemeen verbod op alle plastic boodschappentassen en alle kleine plastic zakjes in de winkels.
  • Een algemeen verbod op de verkoop van plastic wegwerpbekers, borden, bestek en rietjes
  • Ambitieuze acties van supermarkten om zoveel mogelijk onnodige plastic verpakkingen in hun winkels te schrappen
  • – Statiegeld op drankverpakkingen
  • Een switch naar zoveel mogelijk verpakkingsvrije producten en herbruikbare verpakkingen
Steun onze actie en vervoeg 1 van de Plastic Attacks in ons land, en/of teken & deze petitie!
Print

Zonder Gentenaars geen GMF!

Samen maken we van Gent een stad van de toekomst. Word lid voor €5 per jaar en krijg er ons tijdschrift Frontaal bovenop.

Lid Worden X