• Wij zijn GMF

    Bart, bestuurslid en divestment-actie

    Samen werken aan een gezonde stad voor onze kinderen

Don Bosco, GMF en partners realiseren eerste ‘Gentse brousses’

30 november 2023 at 3:30pm

COLLEGE PLANT SAMEN MET GENTS MILIEUFRONT & PARTNERS MICROBOSJES AAN 

Donderdag werden er in de achtertuin van het Don Boscocollege in Zwijnaarde 3 ‘Gentse brousses’ aangeplant. Gentse brousses, dat zijn microbosjes van inheemse bomen en struiken die heel dicht op elkaar worden geplant – mét lokale, Gentse accenten.
De toekomstige bossen worden aangelegd door 300 leerlingen uit het eerste jaar van Don Bosco, samen met hun leerkrachten. Zo zullen de leerlingen de plantjes 6 jaar lang zien opgroeien tot bosjes met metershoge bomen.

Met de aanplant zet Don Bosco Zwijnaarde volop in op de vergroening en het biodiverser maken van de schoolterreinen in een breder traject naar meer duurzaamheid op school. Milieubeweging Gents MilieuFront (GMF) was dan weer al een tijdje op zoek naar locaties om de eerste Gentse brousses aan te planten. De bosjes zijn het resultaat van een intense samenwerking van Don Bosco met GMF (uitwerking en realisatie), Urban Forests (aanleg) en Sugi (funding), met ondersteuning van het project ‘200 groene acties voor Zwijnaarde’. 

Bosjes groeien, samen met leerlingen
De bosjes werden aangeplant door de nu 12- en 13-jarige eerstejaars en hun leerkrachten. De jongeren zullen gedurende hun hele schoolcarrière de plantjes zien uitgroeien tot echte bosjes. Zij kregen er deze week ook een extra uurtje les over, ook de komende jaren zal er lestijd uitgaan naar de studie en onderhoud van de bosjes. “Zo geraakt een hele generatie leerlingen van Don Bosco vergroeid met het welzijn van het toekomstig bos en creëren we eigenaarschap”, klinkt het bij de school.

“Het zijn onze jongste leerlingen die het bos hebben aangeplant. Zo kunnen zij gedurende hun hele schoolcarrière de plantjes zien uitgroeien tot bosjes”
– Frank D’hondt, Don Bosco

Putting the ‘bos’ in Don Bosco
Meer dan 1000 m² bos, bestaande uit +3000 inlandse bomen en struiken: zoveel groen werd er donderdag aangeplant op de terreinen van Don Bosco Zwijnaarde. Naast 3 bosjes werd er ook een wadi aangelegd: daar kan het hemelwater dat op nabijgelegen daken valt naartoe worden gevoerd en in de bodem infiltreren.

“Gentse brousses zijn microbosjes die dicht op elkaar worden geplant (zoals tiny forests), maar dan met lokale soorten die historisch goed gedijen in Gent: zwarte els, wintereik, zomereik, lijsterbes, wilg en hulst”, legt Dirk Waelput van GMF uit. “Dergelijke microbosjes vormen al na enkele jaren een ecosysteem bestaande uit verschillende groeilagen, planten en schimmels, die op hun beurt vlinders, vogels, insecten en kleine zoogdieren aantrekken: een rijkdom aan biodiversiteit.”

Initiatief van GMF (met veel hulp van veel partners)
Enkele jaren geleden ging GMF op gesprek bij Don Bosco Zwijnaarde. GMF-vrijwilligers waren op zoek naar terreinen waarop Gents brousses konden worden geplant. Don Bosco reageerde meteen enthousiast, maar eerst moesten er nog heel wat zaken worden geregeld om dit mogelijk te maken – én financiering worden gevonden.

GMF hielp mee de plannen tekenen en bracht Urban Forests mee aan tafel. Die organisatie is gespecialiseerd in de aanleg van microbossen én zoekt actief mee naar sponsors – zo kwam Sugi aan boord. “Het is hun gewaardeerde financiële steun die dit mogelijk maakt”, klinkt het bij GMF. Ook het project ‘200 groene acties voor Zwijnaarde’ (ontstaan uit het wijkbudget van Stad Gent) stak financieel een handje toe aan de buren van Don Bosco. 

Duurzaam traject van de school
Sinds 2018 heeft een ‘Green Team’ van Don Bosco een traject rond duurzaamheid opgezet, samen met leerlingen, leerkrachten en ouders. “We spraken 10 duurzame doelstellingen af, waarvan de meeste intussen werden gerealiseerd”, zegt Frank DHondt van Don Bosco. “Zo liggen er 1000 zonnepanelen op ons dak, werd er een deel van de speelplaats onthard en sorteren we onze afvalstromen beter. Sinds 2021 hebben we onze schoolgevels vergroend, en met de 3000 boompjes die erbij komen zetten we maximaal in op biodiversiteit.”

We hebben al enkele mijlpalen bereikt, maar nu gaan we verder op zoek naar wat onze school nog klimaatvriendelijker kan maken. Er is zeker nog werk aan de winkel, ons werk is nog niet gedaan. 

Straks nog veel meer Gentse brousses
GMF wil in en rond Gent nog veel meer bos realiseren. “Vooral in de stad zijn microbossen een goed idee: ze verbeteren de omgevingskwaliteit en het verhogen van de biodiversiteit in onze stad”, zegt Dirk Waelput van GMF. “Met onze vrijwilligers hebben we in Gent al 30 plekken gelokaliseerd waar Gentse brousses kunnen worden aangeplant. In 2024 willen we samen met de stad minstens 4 Gentse brousses realiseren op openbaar domein. We onderzoeken ook de piste voor privéterreinen – daarover mag iedereen ons contacteren!”

“Gentse brousses, dat zijn microbosjes van inheemse bomen en struiken die erg dicht op elkaar staan, mét lokale, Gentse accenten”
– Dirk Waelput, GMF

Print

Zonder leden geen GMF!

Word lid vanaf €10 per jaar en ontvang 4x per jaar ons magazine Frontaal

Lid Worden X