• Wij zijn GMF

    Lieven, vrijwilliger beleid

    Gent mee veranderen door te denken én te doen!

Weinig Water voor Willy – Open brief aan Willy Naessens

15 augustus 2015 at 8:27am

 

Beste Willy,

In de Gentenaar van vrijdag 14 augustus zei je dat je van een beetje klimaatopwarming niet vies zou zijn: klimaatopwarming dat zou goed zijn voor je zaken!

Wellicht bedoelde je dat de opwarming van de aarde zou zorgen voor warmer weer, blije gezichten en meer zwembaden in Vlaanderen? Misschien bedoelde je dat er meer klimaatvluchtelingen zullen komen, en die hebben toch ook baat bij een eigen zwembad. Of bedoelde je dat er door meer overstromingen meer water voor je klanten en zwembaden zou zijn? Wat er ook van zij: klimaatopwarming zou goed zijn voor de zwembadsector en dus ook voor je portemonnee.

Doe je het allemaal voor het geld? Neen want je bent blijkbaar ook bezorgd om ’s lands cardio-vasculaire fitheid: “Als ik mensen van mijn ouderdom zie, kunnen ze bijna de trap niet meer op”, zo tekent Het Laatste Nieuws op. “Zwemmen is goed voor je aderen. Dat zwembad is dus niet alleen om ‘sjiek’ te doen, maar goed voor je gezondheid.” Meneer Willy, je hebt klimaatopwarming dus letterlijk nòdig om verder aan altruïstische werken te kunnen doen!

Er is jammer genoeg slecht nieuws op komst voor je zaken. In november is er in Parijs een belangrijke klimaatconferentie. Wetenschappers en politici gaan daar proberen om klimaatverandering in te dijken. Wij, de groene sloebers, willen dat de top slaagt en dat klimaatverandering wordt ingedijkt. Wij hopen dat een mogelijk klimaatakkoord niet al te veel roet zou gooien in je lange termijn winstverwachtingen? Of reken je erop dat je als industrieel met het nodige lobbywerk al te ijverige politici kunt overtuigen om de klimaatverandering nog even zijn gang te laten gaan?

We hebben nog meer slecht nieuws voor jou, meneer Willy: want klimaatopwarming zou misschien helemaal niet zo winstgevend kunnen zijn voor je zaken als je wel denkt.  Klimaatverandering zorgt nu al voor al langdurige waterschaarste in Vlaanderen*, om over andere Europese regio’s nog te zwijgen. Dus mogelijks zal het water, volgens ons toch een essentieel onderdeel van jouw product, schaars en dus duur worden. Of vind je dat maar logisch, die marktlogica? Is de prijs van water maar een voetnoot in de factuur van de meeste van je klanten?
De vraag naar zwembaden zou op lange termijn misschien wel kunnen dalen. Stel dat de zeespiegel stijgt en delen van Vlaanderen komen onder water te staan, dan zal er minder plaats zijn voor je product. Of geloof je ook daar in de vooruitgang? Misschien kan en wil je Vlaanderen helemaal inkuipen?

Beste Willy, wij hebben ook goed nieuws voor jou! Wij van Gents MilieuFront  gaan samen met 10000 bezorgde burgers naar de klimaattop van Parijs met de fiets of met de bus. Kom gerust mee als je je zaak wilt redden. Het is dan wellicht toch geen weer om te zwemmen en  de fietstocht is even goed voor het hart als baantjes trekken.
Naar aanloop van Parijs organiseren we ook nog klimaatstops met meer info over klimaatverandering. Misschien kan je daar nog wat meer te weten komen over klimaatverandering. Zo kan je in de toekomst je aandeelhouders beter informeren!

Nog een prettige en droge zomer gewenst!

Vriendelijke groeten

Gents MilieuFront

 

*Het langjarig jaargemiddelde van de waterbeschikbaarheid bedroeg in 2007 834 m³/inw./jaar. De term waterschaarste wordt gebruikt als de waterbeschikbaarheid minder is dan 1.000 m³/inw./jaar. Er is dan sprake van een ernstig watertekort. Dat betekent dat Vlaanderen en Brussel internationaal worden beschouwd als een regio met een ernstig watertekort (bron: Mira-T 2008). – See more at: http://lv.vlaanderen.be/nl/voorlichting-info/publicaties/praktijkgidsen/water/duurzaam-watergebruik-algemeen/belang-van-1#sthash.D8dn1xGG.dpuf

 

Print

Zonder Gentenaars geen GMF!

Samen maken we van Gent een stad van de toekomst. Word lid voor €5 per jaar en krijg er ons tijdschrift Frontaal bovenop.

Lid Worden X