• Wij zijn GMF

    Marie, illustratrice Frontaal magazine

    Ik wou iets lokaal doen van vrijwilligerswerk voor het klimaat, dus GMF was ideaal.

Station Beton

24 mei 2018 at 8:38am

We weten het wel… de stationsomgeving is een drukke buurt met veel passage. Dus alles moet proper, degelijk en makkelijk onderhoudbaar aangelegd worden. Toch denkt GMF dat we ook in onze grote stedelijke ontwikkelingen wat meer aandacht moeten schenken aan klimaatrobuust bouwen en aanleggen.

De stationsomgeving en de nieuwe ontwikkelingen aan het station zijn echt goede voorbeelden van hoe het niet moet. Bijna puur beton en staal. De waterpartij aan de ondergrondse passerelle die nog wat water in het geheel moest brengen, functioneert nu al/nog(?) niet meer. Het enige groen voorlopig is ‘de beplante helling’. 

Klimaatopwarming – is volgens Gents MilieuFront alvast – een feit. De stad gaat opwarmen (hitte eiland effect). Ook in Gent kan het in de bebouwde kom gemiddeld 3°C warmer worden dan op het platteland. Door te veel verharding verdroogt onze streek en komen er tegelijkertijd meer overstromingen.

De overheid moet dus bij de aanleg van haar openbare ruimte veel beter nadenken om klimaatadaptieve maatregelen te nemen. Door meer groen te voorzien, minder verharding en toetsen van water. Door de verharde oppervlakken te laten begroeien met planten, door schaduw-brengende bomen aan te planten en water-accenten is de stad aan te brengen, kan deze opwarming deels worden tegengegaan. Groen en blauw in de publieke ruimte van de stad brengt een welkome verkoeling aan haar inwoners. En maakt onze stad minder kwetsbaar voor de gevolgen van de klimaatverandering.

Fotogalerij

Print

Zonder Gentenaars geen GMF!

Samen maken we van Gent een stad van de toekomst. Word lid voor €5 per jaar en krijg er ons tijdschrift Frontaal bovenop.

Lid Worden X