• Wij zijn GMF

    Lieve, activiteitenwerkgroep en boekenclub

    Samen gaan we voor beter

Lezing Dirk Verschuren – Klimaatverandering: feiten, mythes en mistgordijnen

21 december 2018 at 8:56am

Gents MilieuFront zou Gents MilieuFront niet zijn mocht het 2018 niet afsluiten met een knal. Dit keer kreeg die knal de vorm van een reuze-activiteit: professor ecologie Dirk Verschuren (UGent) sprak op uitnodiging van GMF +400 sympathisanten en andere nieuwsgierigen toe. Aula OEHOE was tot de nok gevuld, maar van voor tot achter hing iedereen twee uur lang aan de lippen van de spreker. Want met een lezing als ‘Klimaatverandering: feiten, mythen en mistgordijnen’, daarmee kan je anno 2018 menig milieuminnend hart beroeren.

Na een verwelkoming en introductie van GMF-vrijwilliger Annelies ging Verschuren van start. Eerste punt op zijn agenda: verwarring rond termen als broeikasgassen, luchtkwaliteit, gaten in de ozonlaag en klimaatopwarming de wereld uit helpen. Na een klein quizje in de aula legde Verschuren wat later al meteen een eerste ‘mythe’ bloot: “Methaan en waterdamp zijn sterkere broeikasgassen dan CO2” (antwoord: op moleculeniveau klopt de stelling, maar CO2 heeft veel hogere concentraties).

Uit balans
Via een overzicht van de verschillende IPCCs sinds 1990 legde professor Verschuren uit hoe klimaatopwarming en de mogelijke oorzaken ervan steeds prominenter op de politieke agenda kwamen te staan. Grafieken toonden aan hoe de aarde sneller opwarmt dan ooit en hoe menselijke ingrepen (“antropogene” in het jargon) het klimaat definitief uit zijn natuurlijke cyclus hebben getild.

En passant werden mythes à la “planten stoten meer CO2 dan mensen” en “de menselijke invloed op de globale koolstofcyclus is miniem vergeleken met natuurlijke processen” voetje gelicht: klassieke beweringen die an sich opnieuw wel kloppen, maar gemakkelijkheidshalve concepten als fotosynthese voorbijgaan, of vergeten vermelden dat natuurlijke koolstoffluxen wél in balans zijn, en menselijke niet. Met andere woorden: zelfs een hondje met een hoed op kan onzin staven met cijfers, zolang die maar hard genoeg uit hun context worden gerukt.

Fake news
“Klimaatverandering is fake news, want… 1/ de winter van 2009-2010 was de koudste ooit; 2/ vroeger was het nóg warmer, er waren zelfs wijngaarden in Schotland; 3/ meetstations lagen eerst op het platteland, nu in de stad, dus de metingen zijn biased; 4/ meer vegetatiegroei zal onze extra CO2-uitstoot goed opvangen; …” Professor Verschuren maakte een voor een brandhout van hardnekkige mythes, gelanceerd door klimaatnegationisten en anderen die op korte termijn eigen belangen verdedigen, maar op die manier letterlijk onze wereld om zeep helpen.

(Wan)hoop
Een positief verhaal met happy end, daar verwachtte niemand zich aan. Maar Verschuren maakte iedereen duidelijk dat het er écht niet goed uitziet, tenzij we nu in actie schieten om de temperatuurstijging onder de 2 graden te houden. Maar zelfs die kans is klein, zoals aangetoond door de politieke onwil op de klimaatconferentie van Katowice. De vragenronde die op de lezing luidde bijna wanhopig: “Kunnen we hier in godsnaam nog iets aan doen?”

Verschuren antwoordde gelukkig positief: onze levensstijl en consumptiepatroon omgooien. Maar dan wel op een drastische, haast pijnlijke manier, want het laaghangend fruit (isolatie, hernieuwbare energie etc.) is intussen geplukt. Nu is het hoog tijd om dieper in het vlees te snijden, willen we helemaal CO2-neutraal worden. Beginnen met (veel) minder te vliegen en vlees te eten én bewust te consumeren helpen ons al een heel eind op weg.

En tik straks aan de feestdis gerust die ene nonkel op de vingers, als hij weeral de zomer van 1976 of de winter van 2010 misbruikt om te spotten met klimaatverandering. Iedereen moet zo snel mogelijk climate woke worden, want met enkel een groep overtuigde idealisten zullen we het niet redden.

{gallery}Lezing Klimaatverandering Dirk Verschuren{/gallery}

Print

Zonder leden geen GMF!

Word lid vanaf €10 per jaar en ontvang 4x per jaar ons magazine Frontaal

Lid Worden X