• Wij zijn GMF

    Sabine, doener

    zot doen en af en toe actievoeren voor 't milieu

Klimaatdocumentaires: 8 tips voor in quarantaine #blijfinuwkot

27 maart 2020 at 2:04pm

Nu we allemaal samen – ik bedoel, apart – gezellig in ons kot zitten, is het misschien tijd om ons wat bij te scholen over onze natuurlijke habitat? Hier zijn 8 must-see documentaires voor de nieuwsgierige leek of doorwinterde klimaatactivist (want er zijn ongetwijfeld heel wat inzichten die zelfs die laatste nog niet wist). Voor elk wat wils met deze quarantaine docu-tips!

Netflix gaat voor klimaat

Vooral Netflix heeft een neus voor kwaliteitsvolle klimaatdocumentaires (waarvan de meesten overigens ook elders te vinden zijn, bijvoorbeeld via iTunes of Amazon). Zo combineert de wonderbaarlijke 8-delige serie ‘Our Planet’ (2019) de kunst van de videografie met wetenschap aan de hand van, hoe kan het anders, de hoopgevende stem van Sir David Attenborough. Dit is de meest eerlijke natuurdocumentaire over onze aardbol die je ooit te zien zal krijgen, dus let er alvast op dat je ze niet verwart met de wat oudere ‘Frozen Planet’, ‘Living Planet’ of ‘Blue Planet’.

our planet

Daarna graaf je best wat dieper in het Netflix-reel voor de verbazingwekkend interessante klimaatdocu ‘Chasing Coral’ (2017). Koraalriffen en ik? De link is niet snel gelegd, maar in deze ontroerende docu toont een gepassioneerd jongerenteam aan waarom het koraalrif ons allemaal aangaat en, meer specifiek, wat het met CO2 te maken heeft. Zo ontdek je waarom het aan land momenteel niet 50° Celsius is, wat het geval zou moeten zijn met de hoge CO2-concentratie waar we vandaag de dag mee kampen.

chasing coral

Of kijk verder dan de typische natuurdocumentaire en richt de aandacht op een ruwe diamant zoals ‘The Game Changers’ (2018). De beste manier om je ecologische voetafdruk massaal te verkleinen is om je dieet aan te passen, dat weten we. Er zijn echter nog een heleboel andere voordelen verbonden aan een plantaardig dieet. Deze pittige docu legt uit welke dat zijn door wetenschap van marketing te onderscheiden.

game changers

Uiteraard hoort er in dit rijtje ook een klimaatdocumentaire over plasticvervuiling, de andere kant van fossiele brandstoffen. De doortastende docu ‘A Plastic Ocean’ (2016) is, ondanks het schijnbare ver-van-mijn-bed-show-gehalte, niet voor doetjes. Als je dacht dat de voorgaande tips confronterend waren, dan heb je met deze documentaire een heel nieuw niveau van “oncomfortabele waarheid” bereikt. Zo leer je wat er met de grote hoeveelheid plastic op de wereld gebeurt als het toch niet afbreekbaar is en waarom het niet vanuit de lucht te zien is.

a plastic ocean

Tot slot is er de minder bekende docu ‘NOVA: Decoding the Weather Machine’ (2018) die zowel in beeldfoto, titel als Amerikaans getinte ondertoon menig kijker kan afschrikken. Toch is het na amper 10 minuten kijktijd duidelijk dat dit een uitstekende wetenschappelijke documentaire is voor wie klimaatwetenschap beter wil begrijpen. Zo leer je wat de ‘warmte-wolken’ op de bekende NASA-kaarten vertegenwoordigen, hoe CO2 de wereld rondreist, en waarom we onmogelijk kunnen voorspellen welke weerrampen we mogen verwachten als we de komende jaren fossiele brandstoffen blijven verbranden. Dit pareltje toont als geen ander aan dat we als individu altijd een impact achterlaten, of we dat nu leuk vinden of niet, en dat we baat hebben bij een helikopterzicht en bijgevolg een meer circulaire economie.

decoding the weather machine

Nog meer klimaatdocumentaires

YouTube is een waardige vervanger op vlak van inzichten, al zal je wat betreft grafisch rijkelijk beeldmateriaal wel even moeten slikken. Een aanrader is ‘Alpine Twilight: Europe Without Glaciers’ (2019) van DW Documentary, voor de Alpen-liefhebbers en wintersporters onder ons.

Nog zo eentje is deze korte TEDx-talk van Ella Lagé: ‘What One Person Can Do About Climate Change’ (2019), waarin ze het concept van ‘desinvesteren’ nader toelicht. Ideaal ook voor klimaatactivisten die andere manieren zoeken om hun stem te laten gelden.

Op eigen grond is er het daadkrachtige ‘Klimaatbetoog’ (2020) – de laattijdige Vlaamse variant van ‘An Inconvenient Truth’ (2006) -, dat gepresenteerd wordt door de geweldige Nic Balthazar en dat vooral ingaat op veelgebruikte klimaatredeneringen. Een aanrader die nog tot – hou je vast – 31 december 2025 gratis online te bekijken is op VRT NU.

Screenshot 2020 03 27 at 15.47.33

Dit artikel werd geschreven door Loes Geenen, GMF-vrijwilliger en redacteur bij Frontaal, het ledenmagazine van Gents MilieuFront. Ook zin om te schrijven voor jouw favoriete milieuvereniging? Hier vind je alle informatie terug!

Print

Zonder leden geen GMF!

Word lid vanaf €10 per jaar en ontvang 4x per jaar ons magazine Frontaal

Lid Worden X