• Wij zijn GMF

    Judith, nalezer Frontaal

    Ik moet wel iets doen, want ik wil later tegen mijn dochter kunnen zeggen: ‘Ik heb écht mijn best gedaan om het voor jou iets aangenamer te maken.

Boekbespreking: Amor Mundi van Steven Vromman

1 februari 2022 at 3:17pm

De GMF boekenclub las “Amor Mundi” van Steven Vromman. Joren Gistelinck schreef er onderstaand kort verslag over, voor onze Frontaal Winter 2021.

Een Gentsch vertellingske
Amor Mundi is een fictieverhaal over een handjevol Gentenaars die doorheen de jaren 2025-2052 omgaan met de gevolgen van de klimaatverandering. In die zin is het een oefening in verbeelding. Steven Vromman tracht deze niet in te vullen vanuit een positie van neutraliteit, maar kiest zonder schroom om ecomodernisten en “Antwerps-Vlaanderen” weg te zetten als vijandig voor onze overlevingskansen. Het gebrek aan “neutraliteit” maakt op zich het resultaat niet minder waarheidsgetrouw, aangezien de auteur zich baseert op een extensieve literatuur en zijn waardegeladen blik beredeneerd is.

Tijdens onze boekbespreking kwam naar voren dat Amor Mundi als literair werk minder geslaagd is. Misschien is het echter zinvol om het boek in de eerste plaats te zien als een vorm van activisme, wat toch op basis van andere maatstaven beoordeeld moet worden. Daarnaast werd het geschreven door een Gentenaar, voor Gentenaars en is het ludiek doorspekt met constante referenties naar Gentse figuren, plaatsen en organisaties.

Mee peper en zijt
Als we de assumpties van Vromman aannemen, is onze nabije toekomst alles behalve rooskleurig. Onze discussie of dit boek optimistisch of pessimistisch is, werd uiteindelijk niet uitgeklaard. Enerzijds geeft Vromman ons een zelfregulerend en verbindend Gent die uiteindelijk binnen een wereldregering onder aanvuren van Greta Thunberg de noodzakelijke politieke hervormingen doorvoert om de broeikasgassen te doen dalen. Anderzijds had de auteur een reeks onwaarschijnlijke ingrepen nodig (waaronder de opheffing van geld via hacking) om zich de start van de nodige omwenteling te kunnen inbeelden en is de stilte rond wat zich afspeelt in andere delen van de wereld drukkend.

Mee ‘t schuune en ‘t kwoade
Amor Mundi lijkt een poging om ons, Gentenaars, hoop en perspectief te bieden. Het geeft ons beelden van Gentenaars die doorheen grote maatschappelijke spanningen en klimatologische veranderingen worstelen met het bestaan. Sommige elementen van die worsteling zijn nieuw, zoals de heroriëntatie van grote delen van de samenleving naar landbouw, Gents zelfbestuur, klimaatdepressies, het geweld van consumentisten, moordende hittegolven, enz. Andere elementen zijn vertrouwd, zoals vriendschap, verlies, engagement, ontbering, verbinding en – natuurlijk – liefde.

Het zijn die laatste elementen die het boek voor mij doet slagen in het promoten van de actieve hoop. Ja, de mentale en fysieke ontberingen die in onze toekomst liggen zijn gigantisch, maar ja, de dingen die het leven een mooi en waardevol avontuur maken – waaronder onze capaciteit tot leren, delen en liefhebben – zullen er nog steeds zijn, en kunnen we in onze toekomst meer tot de voorgrond doen treden.

Steven Vromman, Amor Mundi, 2021, Uitgeverij Skribis, 304 p.

Goesting om mee te lezen?  Vind alle info over onze boekenclub hier.

Illustratie: Unsplash nick-fewings

 

Print

Zonder Gentenaars geen GMF!

Samen maken we van Gent een stad van de toekomst. Word lid voor €5 per jaar en krijg er ons tijdschrift Frontaal bovenop.

Lid Worden X