• Wij zijn GMF

    Benjamin, bestuurslid, handige harry

    Gelukkig zijn er ook veel mensen binnen en buiten GMF die constant aan de ecologische kar blijven trekken en op dezelfde nagel blijven kloppen.

Energiecrisis heeft invloed op de winkeldeuren in Gent: meer dan 75% houdt de deuren gesloten

22 januari 2023 at 10:55am

Deze winter wisten we bij momenten niet goed welk seizoen het was maar gisteren liet koning Winter zich met 2 graden onder nul en een staalblauwe hemel goed voelen. Vandaag trokken vrijwilligers van Gents MilieuFront er op uit om opnieuw (de laatste telling dateert van 2019) het aantal open deuren in de Gentse winkelstraten te tellen.
Resultaat: meer dan 75% van de 288 getelde winkeldeuren heeft de deuren gesloten. De energiecrisis liet de logica overwinnen: stoken met de deuren open, gek toch? 

Zaterdag, 21 januari, 2023: in de meute shoppers in Gent centrum begaven 6 GMF-vrijwilligers zich vol moed om deuren te inventariseren. Ze wandelden langs de traditionele Veldstraat en Langemunt, maar namen ook een kijkje in ‘kleinere’ winkelstraten zoals de Mageleinstraat, Brabantdam en Koestraat. De geschiedenis leert immers dat heel veel winkels bewust hun deuren openhouden om klanten naar binnen te lokken (ondanks werkende verwarming of airco). Een energieverspilling waar niemand zich zou aan wagen thuis, maar bij winkels schering en inslag is.

288 winkeldeuren
“We telden in totaal 288 winkels, waarvan ongeveer 23% de deuren open hadden staan”, vertelt Joke, vrijwilliger bij GMF. Dat is echt een significante daling bij 2019 (toen stelden we vast dat 49% van de winkeldeuren open stonden). Ook in de Veldstraat, bij de vorige metingen de straat met het meest open winkeldeuren, zagen we een daling. Terwijl we in 2019 nog 80% open winkeldeuren zagen, waren er nu slechts 60%. De winnaar is echter de Brabantdam waar 100% van de winkels hun deuren gesloten houden. Het is duidelijk dat de energiecrisis de logica een duw heeft gegeven. Wat in 2019 voor heel wat winkels onmogelijk was, is nu gewoon de meest logische keuze: deuren dicht, even welkom. 

Energie- en financiële besparing
In 2019 schreven we het reeds: met deuren toe, besparen winkeliers maar liefst 40% op hun energiefactuur, en wel zonder klantenverlies. Met de extreme verhoging van de energieprijzen dit jaar, hebben we nog nooit zoveel collectief over energiebesparing gesproken, gedacht, gelezen…Dat de winkeliers hier ook resoluut een keuze in maken, is een goede beweging, die we met Gents MilieuFront willen aanmoedigen. 

Deuren toe en warm welkom
Veel winkels informeren de klanten met een ludieke slogan op de deur. “Wij besparen op energie, maar niet op onze service” klinkt het bij de Standaard Boekhandel, of “Een warm welkom, maar wij houden graag de koude buiten” zoals bij Hunkemöller. Als je de volle winkelstraten van Gent ziet, lijkt het de shoppers niet tegen te houden. “Dit is hét moment om van dit experiment de standaard te maken”, zegt Joke van Gents MilieuFront. “We leven niet in een tijdperk van verandering, maar een verandering van tijdperk”, schrijft Jan Rotmans, hoogleraar overgangsstudies en duurzaamheid.” Crisissen als deze geven ons kansen om dingen radicaal anders te gaan aanpakken, beter voor mens en planeet. Dus thumbs op voor gesloten deuren.

Fotogalerij

Print

Zonder Gentenaars geen GMF!

Samen maken we van Gent een stad van de toekomst. Word lid voor €5 per jaar en krijg er ons tijdschrift Frontaal bovenop.

Lid Worden X