• Wij zijn GMF

    Amélie, bestuurslid (HR) en all-round vrijwilliger

    GMF empowert iedereen die van Gent een gezondere stad wil maken.

Nomineer [held] voor een Gentse klimaatprijs!

11 maart 2024 at 11:47pm

Help ons goede klimaatacties in Gent te kennen: nomineer ze voor een klimaatprijs van het Gents Klimaatforum via het formulier onderaan deze pagina! GMF zal jouw genomineerde bepleiten bij het forum.

Omdat klimaatactie op allerlei manieren mogelijk is, zijn er vijf categorieën. Een organisatie kan eruit springen omdat ze haar emissies drastisch vermindert, of omdat ze demonstreert hoe je je beter kan aanpassen aan de gevolgen van de opwarming. Een derde categorie is die van de innovatie die anderen helpt om minder uit te stoten of zich beter aan te passen. Even zo goed kan een actor erin slagen anderen mee te trekken in de goede richting – beweging te maken – of kwetsbare groepen die nu dikwijls niet kunnen meedoen in klimaatacties toch te betrekken en zo de klimaattransitie meer sociaal rechtvaardig te maken.

GMF is lid van het Gents Klimaatforum en die reiken die Gentse klimaatprijzen uit
2022: Anglo Belgian Corporation Engines voor haar pionierswerk voor de ontwikkeling van waterstofmotoren die onder meer bruikbaar zijn in de scheepvaart (categorie innovatie). De buurtvereniging van de Colpaertsteeg en de wijk Ekkergem won de prijs als voorbeeld van wijkvergroening en ontharding, en grondig nadenken over verkoeling en verwarming op wijkniveau (categorie sociale beweging en inspiratie).

2023: Volvo Trucks omdat het naast een sterk algemeen duurzaamheidsbeleid dat jaar uitpakte met een elektrische vrachtwagen (categorieën innovatie en mitigatie). Veggie = Halal omdat het de aandacht vestigt op vegetarisch en dus klimaatvriendelijker eten maar vanuit de kracht van tradities in andere culturen (categorieën beweging maken en mitigatie).

De prijs bestaat uit de toekenning van een zogenaamde toekomstboom, een boom die lang zal blijven staan in Gent, aan de winnaars. Het is een soort ecologische straatnaam, zodat in latere decennia de kinderen en kleinkinderen van nu zullen zien wie in 2022 werkte aan een leefbare wereld in de 21ste eeuw.

Wie verdient volgens jou in 2024 een Gentse Klimaatprijs?

Print

Zonder Gentenaars geen GMF!

Samen maken we van Gent een stad van de toekomst. Word lid voor €5 per jaar en krijg er ons tijdschrift Frontaal bovenop.

Lid Worden X