• Wij zijn GMF

    Judith, nalezer Frontaal

    Ik moet wel iets doen, want ik wil later tegen mijn dochter kunnen zeggen: ‘Ik heb écht mijn best gedaan om het voor jou iets aangenamer te maken.

Nomineer [held] voor een Gentse klimaatprijs!

29 maart 2023 at 12:15pm

Het Gents Klimaatforum, waaronder GMF, reikt elk jaar Klimaatprijzen uit.  Jij kent vast initiatieven in Gent die een verschil maken en dus een klimaatprijs verdienen. 

Omdat klimaatactie op allerlei manieren mogelijk is, zijn er 5 categorieën. Een organisatie kan eruit springen omdat ze haar emissies drastisch vermindert, of omdat ze demonstreert hoe je je beter kan aanpassen aan de gevolgen van de opwarming. Een derde categorie is die van de innovatie, die anderen helpt om minder uit te stoten of zich beter aan te passen. Even zo goed kan een actor erin slagen anderen mee te trekken in de goede richting – beweging te maken – of kwetsbare groepen die nu dikwijls niet kunnen meedoen in klimaatacties toch te betrekken en zo de klimaattransitie meer sociaal rechtvaardig te maken.  

Help ons goede klimaatacties in Gent te kennen: nomineer ze voor een klimaatprijs van het Gents Klimaatforum via het formulier onderaan deze pagina!

GMF is lid van het Gents Klimaatforum en sinds 2022 reiken die Gentse klimaatprijzen uit. In 2022 was dat op de laatste dag van de Gentse Feesten aan Anglo Belgian Corporation Engines en Pieter Colpaertsteeg & buren. ABC Engines won de prijs ‘innovatie’ omwille van haar pionierswerk voor de ontwikkeling van waterstofmotoren die onder meer bruikbaar zijn in de scheepvaart. De buurtvereniging van de Colpaertsteeg en de wijk Ekkergem won de prijs ‘sociale beweging en inspiratie’ als voorbeeld van wijkvergroening en ontharding, en grondig nadenken over verkoeling en verwarming op wijkniveau.

De prijs bestond uit de toekenning van een zogenaamde toekomstboom, een boom die lang zal blijven staan in Gent, aan de winnaars. Het is een soort ecologische straatnaam, zodat in latere decennia de kinderen en kleinkinderen van nu zullen zien wie in 2022 werkte aan een leefbare wereld in de 21ste eeuw.

 

Wie verdient volgens jou in 2023 een Gentse Klimaatprijs?

Print

Zonder Gentenaars geen GMF!

Samen maken we van Gent een stad van de toekomst. Word lid voor €5 per jaar en krijg er ons tijdschrift Frontaal bovenop.

Lid Worden X