• Wij zijn GMF

    An, bestuurslid, redactieraad & activiteitenwerkgroep

    Met ludieke en/of inhoudelijke acties maken we van Gent letterlijk en figuurlijk de schoonste stad ter wereld!

1 jaar LEZ in Gent | GMF gaat (opnieuw) roet meten!

8 maart 2021 at 10:52am

Gents MilieuFront springt in de lente van 2021 opnieuw op de fiets om de roetconcentraties langs en rond de R40 te meten! Dat deden we eerder al eens 7 weken lang in 2019, dus vóór de invoering van de lage-emissiezone in Gent. We hopen met een voor- en nameting een duidelijke impact op de luchtkwaliteit van de invoer van de LEZ te kunnen vaststellen.

Van 10 mei tot 25 juni fietsen we dus opnieuw elke weekdag tijdens de ochtend- en avondspits toertjes rond Gent. Die toer – exact dezelfde als die van 2019 – is precies 13,2 km lang en maakt lusjes binnen, buiten en op de R40.

roetmeting 2021

Om dit huzarenstukje klaar te spelen zijn we nog op zoek naar vrijwilligers die 1 week, 5 dagen lang tijdens OF de ochtendspits of de avondspits deze toer per fiets willen afleggen.

Je fietst met jouw eigen fiets, je neemt de roetmeter mee in je jaszak of in een tas. Dit is de route: 13 km, maar je mag niet te snel fietsen: we fietsen 12-14 km/uur, zodat de route ongeveer 1 uur duurt. Enkel door voldoende traag te fietsen bekomen we voldoende meetpunten (roet varieert sterk van plaats tot plaats). We fietsen telkens in de ochtend- of avondspits. We zullen 2 roetmeters hebben, dus één emand heeft de hele week een roetmeter bij om ’s ochtends te fietsen, iemand anders de andere voor de avondshift.

Wil jij meedoen? Laat het ons zo snel mogelijk weten via thijs[at]gentsmilieufront.be!

Print

Zonder Gentenaars geen GMF!

Samen maken we van Gent een stad van de toekomst. Word lid voor €5 per jaar en krijg er ons tijdschrift Frontaal bovenop.

Lid Worden X