• Wij zijn GMF

    Judith, nalezer Frontaal

    Ik moet wel iets doen, want ik wil later tegen mijn dochter kunnen zeggen: ‘Ik heb écht mijn best gedaan om het voor jou iets aangenamer te maken.

Occupy kruispunt Nieuwewandeling x R40 voor meer verkeersveiligheid

30 augustus 2021 at 9:16am

Vanavond voeren Gents MilieuFront, Fietsersbond en Critical Mass actie voor meer veiligheid op de weg voor voetgangers en fietsers. Om 17.30 u. bezetten we symbolisch het kruispunt van de R40 met de Nieuwewandeling, de plek waar op 17 augustus een vrachtwagen een fietsster aanreed, waarbij beide weggebruikers groen licht hadden.

Actieve weggebruikers lopen te veel gevaar in het verkeer. Vorige week lieten in Antwerpen twee kinderen het leven bij een aanrijding met een vrachtwagen. Een week eerder raakte een fietsster zwaargewond bij een ongeval op de R40 in Gent. Beide ongevallen vonden plaats op een door verkeerslichten geregeld kruispunt, waarbij voetgangers en fietsers groen licht hadden.

Doorstroming gemotoriseerd vervoer > veiligheid actieve weggebruikers

Hoe kon dit gebeuren? Omdat onze verkeersinrichting nog altijd te sterk is gefocust op de doorstroming van Koning Auto en ander gemotoriseerd vervoer. Een duidelijke keuze voor verkeersveiligheid voor actieve weggebruikers wordt nog altijd niet prioritair gesteld. In de eerste helft van 2021 vielen er al 183 doden en 18758 gewonden te betreuren in ons land, maar onze politici blijven vooral spreken over doorstroming en file-opbouw. Er worden nog heel vaak keuzes gemaakt die netto een negatieve impact op de verkeersveiligheid hebben.

Conflictvrije kruispunten

Concreet moeten dergelijke kruispunten zo snel mogelijk conflictvrij worden gemaakt, lees: gemotoriseerd verkeer en actieve weggebruikers (fietsers en voetgangers) mogen op geen enkel moment samen groen licht krijgen. Gents MilieuFront wil dat de gevaarlijkste kruispunten daar één voor één op worden gescreend. Conflicten wegnemen kan ook door nog meer te investeren in ongelijkgrondse kruisingen, maar ook door de introductie van vierkant groen, of kruispunten waar autoverkeer niet mag afslaan als voetgangers en fietsers groen hebben.

(Foto: Fietsbult)

Wijkcirculatieplannen

Om de invoering van het circulatieplan mogelijk te maken moest de doorstroming op de R40 maximaal zijn. Nu dit plan succesvol is ingevoerd is het tijd dat de actieve weggebruiker weer makkelijker en veiliger de R40 kan kruisen en dat de doorstroming van auto’s op de tweede plaats komt. Ook de op til zijn de wijkcirculatieplannen moeten de verkeersveiligheid in verschillende stadsdelen een boost geven. Gents MilieuFront vraagt dat die veiligheid topprioriteit wordt in al deze plannen.

Verder willen we ook dat de Vlaamse overheid en Stad Gent maximaal samenwerken om zwarte punten aan te pakken. Het Gentse Mobiliteitsbedrijf heeft al langer een fietscel maar heeft sinds kort ook een voetgangersambtenaar +iemand die verantwoordelijk is voor het afstellen van verkeerslichten. Dit zijn positieve evoluties.

Verantwoordelijke overheden 

Ondanks het positieve imago van fietsstad blijft fietsen in Gent gevaarlijk. Jaarlijks gebeuren er ruim 600 geregistreerde ongevallen binnen de Gentse gemeentegrenzen. Dit is niet enkel te wijten aan toegenomen fietsverkeer, maar ook aan infrastructuur een een benadering die niet op de veiligheid van de actieve weggebruikers is gericht. De verantwoordelijkheid voor een veilig verkeer wordt immers maar al te vaak in de schoenen van de individuele weggebruiker geschoven, terwijl de verantwoordelijkheid van de bevoegde overheden eigenlijk enorm is.

 ACTIE: occupy kruispunt 

Gents MilieuFront, Fietsersbond en Critical Mass bezetten het kruispunt van de Nieuwewandeling – R40 om op die manier aandacht en actie te vragen voor meer verkeersveiligheid. Om 17u30 houden wij de auto’s gedurende één groenfase tegen.

Print

Zonder Gentenaars geen GMF!

Samen maken we van Gent een stad van de toekomst. Word lid voor €5 per jaar en krijg er ons tijdschrift Frontaal bovenop.

Lid Worden X