• Wij zijn GMF

    Lieven, vrijwilliger beleid

    Gent mee veranderen door te denken én te doen!

Taxisector moet ook bijdrage leveren aan duurzaam Gent

14 september 2015 at 7:23am
De stad Gent legt nieuwe voorwaarden op voor taxi’s (zie artikel Gentenaar). Taxi’s zijn een schakel in een autoluwe stad want deze zorgen er mee voor dat – wanneer er geen openbaar vervoer is – mensen zonder auto zich toch kunnen verplaatsen. Ook zij kunnen mensen verplaatsen in het voetgangersgebied. 
 
Toch vinden we dat de stad de lat een stukje hoger mag leggen voor taxi’s. De taxi’s doorkruisen het hart van de stad. Ze genieten heel wat voordelen die andere automobilisten niet krijgen. Taxi’s zijn de auto’s die meest uren per dag rondrijden in Gent, en dus veel mensen blootstellen aan hun uitstoot. Daar mag een inspanning qua duurzaamheid tegenover staan. 
 
Gents MilieuFront vraagt dat de vergunning van de taxichauffeurs gekoppeld wordt aan twee voorwaarden die de luchtkwaliteit in de binnenstad moet verbeteren, namelijk:
  1. De stad moet taxibedrijven verplichten dat elke nieuwe taxi een elektrische taxi wordt. Op termijn moet het de doelstelling zijn om het volledige Gentse taxipark (met een overgangsperiode) elektrisch te krijgen. Taxi’s zijn bij uitstek wagens die kortere afstanden doen en dit vooral in de stad. Ideaal dus voor elektrisch rijden. Bovendien staan ze meestal te wachten op dezelfde plaatsen. De stad kan daar perfect oplaadapparatuur voorzien. 
  2. De stad moet kordaat optreden tegen taxi’s die stationair draaien. Dat is niet alleen verboden, maar zorgt ook voor geluidshinder en perfect vermijdbare uitstoot.

Gents MilieuFront vraagt dat taxi’s, die toch ook heel wat privileges krijgen nl ze mogen in het voetgangersgebied rijden en mogen de infrastructuur van de Lijn gebruiken, ook mee hun steentje bijdragen aan een duurzamer Gent. 

Print

Zonder Gentenaars geen GMF!

Samen maken we van Gent een stad van de toekomst. Word lid voor €5 per jaar en krijg er ons tijdschrift Frontaal bovenop.

Lid Worden X