• Wij zijn GMF

    Sabine, doener

    zot doen en af en toe actievoeren voor 't milieu

Elke 20 seconden fietsend kind op grote Gentse fietsroutes

19 oktober 2016 at 9:42am

De fietstellingen gebeuren al langer, maar voor het eerst zijn ook kinderen op de fiets geteld. GMF, Fietsersbond Gent, Ledeberg Breekt Uit en Op Wielekes sloegen de handen in elkaar en telden kinderen op de fiets op drie belangrijke fietsroutes in Gent: de Stropbrug, de Rozemarijn-onderdoorgang (kant Ekkergem) en de Gentbruggestraat (alle kruisende bewegingen op kruispunt met Aannemersstraat/ Cecile Cautermanstraat). Zowel kinderen die zelf fietsen, kinderen in een bakfiets als kinderen op een stoeltje werden meegeteld. Zo wilden we meten hoe groot het snel stijgende aandeel is van kinderen in het fietsverkeer.

Op 14 oktober 2016 tussen 8 uur en 8.30 uur passeerden:

  • aan de Stropbrug 112 kinderen (op 944 fietsers)

  • aan de Rozemarijnonderdoorgang 73 kinderen (op 929 fietsers)

  • aan de Gentbruggestraat 94 kinderen (op 390 fietsen)

 

Meer kinderen op de fiets

“De voorbije jaren zie ik het aantal fietsen, bakfietsen en kinderfietsen toenemen rond de schoolpoort. Toch bestaan er geen cijfers over het aantal kinderen dat vervoerd wordt”, zegt Barbara Janssens van Op Wielekes. “Meer fietsers is voor iedereen een goede zaak. Stel je voor dat de 900 fietsers zich allemaal met de auto zouden verplaatsen.” 

Steven Geirnaert van GMF beaamt: “Goede fietsinfrastructuur kan ouders over de streep trekken om kinderen met de fiets naar school  te brengen, wat in het belang is van een veilige schoolomgeving. Nochtans zagen we zeer hectische taferelen omdat de leesbaarheid van de weg niet optimaal is.”.

Volgens Yves De Bruyckere van Fietsersbond Gent bereiken de Gentse fietsers anno 2016 een kritische massa, waar wegbeheerders niet meer omheen kunnen. “Fietsbult, de blog van Fietsersbond Gent, volgt de instroom van kinderen op de fiets al een aantal jaren en ziet het jaar aan jaar stijgen.”

Anouk Devriese van Ledeberg Breekt Uit ijvert al jaren voor een aparte fietsbrug over de Schelde. “Op vier jaar tijd zagen we het aantal fietsers verdrievoudigen*. Volgens ons fietsen er sinds de heraanleg van de brug er ook steeds meer kinderen. Concrete cijfers ontbreken voorlopig, vandaar deze telling. Ook al is de situatie nog steeds niet optimaal, toch willen we alle fietsende ouders aanmoedigen en een hart onder de riem steken.”

Extra criterium fietsinfrastructuur

We willen dat alle wegbeheerders bij (her)aanleg van fietspaden ook kijken vanuit het gezichtspunt van een kind. Kan een kind de infrastructuur ‘lezen’ en hier veilig en comfortabel fietsen? Als dat het geval is, zitten we met een mooie win-winsituatie: wat goed is voor een 8-jarige, is ook goed voor een 88-jarige en dus meteen voor alle, ook niet-assertieve fietsers.

Het is onze bedoeling om deze telling vanaf nu jaarlijks te organiseren. Ouders die ook hun schoolomgeving willen monitoren, kunnen een van de bovenvermelde organisaties contacteren om mee te werken. Zo help je mee om van Gent een fietsvriendelijke stad te maken! 

 

*Referentietelling

vergelijking

24/05/2012

31/03/2014

14/10/2016

8u-8u30 Totaal aantal fietsers aan de Stropbrug

372

541

936

Print

Zonder Gentenaars geen GMF!

Samen maken we van Gent een stad van de toekomst. Word lid voor €5 per jaar en krijg er ons tijdschrift Frontaal bovenop.

Lid Worden X