• Wij zijn GMF

    Guy, organisator en duizendpoot

    Via GMF de klimaat- en duurzaamheidsambities en -inspanningen van Gent continu proberen te verhogen en accelereren, YES!

GMF en Fietsersbond: “Ook op gewestwegen rechtsaf door rood voor fietsers”

14 februari 2017 at 6:45am

Drie jaar geleden nam de stad Gent het initiatief om op een aantal kruispunten het verkeersbord te plaatsen waarbij je als fietser het rood licht mag negeren om rechtsaf te rijden. Ondertussen kan je ‘rechtsaf door rood’ op 18 Gentse kruispunten. Gents Milieufront (GMF) en de Fietsersbond vinden dit een uitstekend idee. Beide organisaties deelden vandaag ter hoogte van het kruispunt Charles De Kerchovelaan – Fernand Scribedreef, onder het motto ‘rechtsaf door rood, de snelste weg naar je lief’ een flyer uit waarin we uitleggen waarom rechtsaf door rood uitbreiding verdient. Door ‘rechtsaf door rood’ ben je immers – op Valentijn of niet – sneller bij je lief (of je huis of bij de bakker).

Drie jaar na de invoering in Gent zijn er geen meldingen van ongevallen gebeurd. Ook in Brussel kan je op een aantal kruispunten rechtsaf door rood, en de invoering ervan werd door het Belgisch Instituut voor Verkeersveiligheid (BIVV) positief geëvalueerd. Het BIVV constateerde geen problemen of conflicten. Reden genoeg voor het GMF en de Fietsersbond om te vragen het systeem uit te breiden naar àlle kruispunten in Gent en niet enkel die onder het beheer van de stad vallen. De Vlaamse overheid blijft zich – ondanks de positieve resultaten in Gent en Brussel – verzetten tegen ‘rechtsaf door rood’. Daardoor staan fietsers in Gent vaak nodeloos te wachten aan kruispunten beheerd door het Vlaams gewest. Rechtsaf door rood is nochtans erg gemakkelijk in te voeren en betekent opnieuw een stap richting een fietsvriendelijker Gent. Met deze actie willen GMF en de Fietsersbond de Vlaamse overheid sensibiliseren om haar verzet te laten vallen.

GMF en de Fietsersbond onderzochten ook op welke kruispunten rechtsaf door rood veilig kan. Daarbij denken de organisaties onder andere aan het kruispunt Burggravenlaan-Krijgslaan, Burggravenlaan-Kortrijksesteenweg en Antwerpsesteenweg-Schoolstraat. Er zijn ook nog enkele kruispunten in beheer van stad Gent waar rechtsaf door rood zou kunnen worden ingevoerd: bijvoorbeeld de Koning Albertlaan met de Meersstraat. Een volledig overzicht van onze meer dan 30 voorgestelde locaties vind je op onderstaande kaart.

valentijn folder fietsersbond foto2 HR page 001

Print

Zonder Gentenaars geen GMF!

Samen maken we van Gent een stad van de toekomst. Word lid voor €5 per jaar en krijg er ons tijdschrift Frontaal bovenop.

Lid Worden X