• Wij zijn GMF

    Judith, nalezer Frontaal

    Ik moet wel iets doen, want ik wil later tegen mijn dochter kunnen zeggen: ‘Ik heb écht mijn best gedaan om het voor jou iets aangenamer te maken.

Gents Milieufront en Fietsersbond Gent houden fietshoffelijkheidsactie

2 mei 2017 at 7:38am

Sinds de invoering van het circulatieplan in Gent mogen fietsers tussen 11u en 18u niet langer fietsen in enkele winkel-wandelstraten. Fietsersbond Gent en Gents Milieufront stelden vast dat er nog te veel fietsers niet op de hoogte zijn van het verbod of het verbod niet respecteren. Daarom organiseerden ze vandaag een fietshoffelijkheidsactie aan de Kalandeberg. Fietsers die de straat passeerden met de fiets aan de hand, kregen een zoet chocolaatje in de vorm van een Gentse draak. De fietsers die niet afstapten kregen een zure spek.

Gents Milieufront en Fietsersbond Gent willen de nieuwe regeling bekender maken bij fietsers, en duidelijk maken dat ze de maatregel steunen. Eva Van Eenoo: “We vinden het belangrijk dat fietsers respect hebben voor de voetgangersstraten. Zelf willen we ook dat automobilisten de zone 30 en de fietsstraten respecteren zodat wij veilig kunnen fietsen. Fietsers hebben ook de verantwoordelijkheid om hun gedrag aan te passen zodat voetgangers in alle rust kunnen wandelen”.

De maatregel heeft in ieder geval een groot draagvlak bij de leden van Gents Milieufront en Fietsersbond Gent. Bij een bevraging liet 70% weten dat ze akkoord gaan met het fietsverbod tussen 11u en 18u. 15% had liever gezien dat fietsers konden blijven doorfietsen. 15% heeft begrip voor de maatregel hoewel de voetgangersstraten deel uitmaken van hun dagelijkse fietsroute. Deze fietsers moeten dus op zoek naar een alternatief parcours. 

Zeker bijvoorbeeld de Mageleinstraat en de Koestraat waren voor heel wat fietsers onderdeel van hun vaste reisweg. Zij moeten nu allemaal een alternatief zoeken. Het is dan ook belangrijk dat de parallelle routes goed zijn aangeduid en de nodige kwaliteit hebben. Hindernissen zoals kasseien of tramsporen, en zeker de combinatie van de twee, zijn uit den boze. 

Fotogalerij

Print

Zonder Gentenaars geen GMF!

Samen maken we van Gent een stad van de toekomst. Word lid voor €5 per jaar en krijg er ons tijdschrift Frontaal bovenop.

Lid Worden X