• Wij zijn GMF

    Pieter, voorzitter en duizendpoot

    Via GMF kan ik in Gent een lokaal antwoord geven aan een wereldwijde uitdaging.

Zomer Zonder Vliegen – Denk twee keer na voor je vliegt

9 februari 2018 at 3:36pm

Een strandvakantie in Thailand, een citytrip naar Barcelona, even een midweek op adem komen in Marrakech, een shortski weekend in Oostenrijk,… We vliegen met z’n allen meer en verder. Een afzonderlijke vliegreis kan misschien geen kwaad, maar de schade van de hele vliegbusiness is niet te overzien.

Een aantal jonge enthousiastelingen hebben een campagne opgezet om de impact van vliegreizen aan de kaak te stellen. Op www.zomerzondervliegen.be geven ze info over de impact van vliegreizen en inspireren ze mensen om een keertje het vliegtuig niet te nemen. Bezoekers worden uitgenodigd om een zomer niet te vliegen. Op een kaart kan je aanduiden waar jij deze zomer zonder vliegtuig heen gaat. Of misschien blijf je gewoon thuis?

Naast de website is het ook de bedoeling om met Zomer Zonder Vliegen mensen face to face aan te spreken. De website werd afgelopen weekend live aan mensen voorgesteld op de Fiets- en Wandelbeurs (Foto’s daarvan vind je onderstaand in de galerij). Vrijwilligers van Zomer Zonder Vliegen en Gents MilieuFront kijken om in de toekomst op andere evenementen aanwezig te zijn. Bedoeling is niet om mensen een schuldgevoel aan te praten, maar om mensen meer mensen de vergeten alternatieven te laten herontdekken.

Het steeds toenemende vliegverkeer zorgt voor een enorme druk op het klimaat door de uitstoot van grote hoeveelheden broeikasgassen. Eén enkele vliegreis kan wel al onze inspanningen om onze persoonlijke CO2-uitstoot te verkleinen in één klap teniet doen. De impact van vliegen lijkt de laatste ‘ongemakkelijke waarheid’ in het klimaatdebat. Het volstaat dus niet om je huis te isoleren, je auto te delen of minder vlees te eten. We moeten ook bewuster omgaan met vliegreizen. De voorbije decennia is het internationaal verkeer explosief gegroeid. In 1950 waren er 25 miljoen internationale reizigers, in 2014 waren er 1,1 miljard. Iets meer dan de helft daarvan reist met het vliegtuig. In 1970 vlogen er 3.700 toestellen, vorig jaar een kleine 25.000. Het einde is nog niet in zicht. Als de trend zich verderzet, verwacht de Wereldtoerisme-organisatie UNWTO 1,8 miljard internationale reizigers in 2030 en meer dan 3 miljard in 2050 (1). We reizen bovendien steeds verder. Sinds 2000 nam de gemiddelde lengte van een vlucht met de helft toe.

Gents MilieuFront ondersteunt deze actie en campagne logistiek en gaat in de toekomst verder aan de slag met deze campagne om mensen blijvend te sensibiliseren over de impact van vliegverkeer.

(1) bron: EOS Magazine

 

Fotogalerij

Print

Zonder Gentenaars geen GMF!

Samen maken we van Gent een stad van de toekomst. Word lid voor €5 per jaar en krijg er ons tijdschrift Frontaal bovenop.

Lid Worden X