• Wij zijn GMF

    Sabine, doener

    zot doen en af en toe actievoeren voor 't milieu

Fietsen in de winter: tips en tricks

11 maart 2019 at 8:07am

In de volksmond wordt een fietser in de winter ook al eens veldrijder genoemd. “Want wie”, zo vraagt Jan met de pet in de straat zich af, “kruipt nu in godsnaam op een fiets in de winter als je er niet rijkelijk voor betaald wordt?”

“Mijn gat vriest aan mijn zadel”, “gegarandeerd ga ik op mijn muil” en “de ijzige wind waait de oren van mijn kop” zijn de vaakst gehoorde argumenten bij de ketters die zich tegen het winterfietsen manifesteren. Wel, wij van GMF, dienen Jan en zijn pet graag van antwoord met enkele welgemikte argumenten en tips om het winterfietsen te promoten.

Waarom?

Een minimum aan trots.

Het lukt Sinterklaas, een stokoude man die het mediterrane klimaat van Spanje gewoon is, om op een schimmelpaard (die dan nog “Slecht-Weer-Vandaag” noemt) op de schuine daken te galopperen in putje winter. Komen aanlopen met fiets-bezwaren als ‘te gevaarlijk’ of ‘te koud’ getuigt van een absoluut gebrek aan zelfrespect.

Weerstand opbouwen.

Als je echte medische problemen kent, dan ben je tijdelijk vrijgesteld van het lezen van deze paragraaf. Voor alle anderen die niet fietsen omwille van de schrik om ziek te worden: welkom in de ik-vermijd-winterfietsen-dus-word-ziek-vicieuze-cirkel. Inderdaad, de kans is groot dat je de hele winter opnieuw verkouden en/of ziek wordt doordat je te weinig weerstand hebt, wat onlosmakelijk verbonden is aan het feit dat je fietsen en buiten sporten vermijdt omdat het “ziekmakend” koud is. Doorbreek de vicieuze cirkel, doorspartel die eerste winter-verkoudheid met een rechte kin (en druipende neus) en stoom de winter door als een fladderende fonkelende fiets-hinde.

Milieu.

Wil je nog je trots kunnen botvieren en weerstand kunnen opbouwen (zie punt 1 en punt 2), dan laat je je vervuilende auto best zo veel mogelijk op stal. Als we zo verder doen met de opwarming van de aarde, wordt de term winterfietsen volkomen irrelevant. Dus, hou het hoofd koel en blijf die je stalen ros ook in de winter trotseren!

Het regent bijna nooit.

Hoezo? Eén van de meest gehoorde excuses is nochtans dat het ALTIJD regent of sneeuwt als je naar je werk wil fietsen. Wel, deze smoes mag per direct de vuilnisbak in (per voorkeur correct te sorteren in de gezever-zak) met dank aan Gerard Poels, die 10 jaar lang systematisch zijn droge fietsritten vastlegde en zo aantoonde dat meer dan 90 % van zijn ritjes volledig droog verliepen (zie www.hetregentbijnanooit.nl).

sinterklaas op de fiets

Tips

Stoempen.

Net als in de zomer, is het belangrijk om je evenwicht te houden en gewoon te stoempen, meer is er heus niet aan. Voor de zwartkijkers die overal problemen zien, hebben we nog enkele specifiekere tips in petto.

Kleed je strategisch.

Vijftien pulls en vier broeken aandoen lijkt een oplossing voor de potentiële kou, maar het relatief snel merkbare gevolg is dat je je kapot zweet en dat tegelijk je oren eraf vriezen, wat je uiteindelijk achterlaat in een status die het slechtste van twee werelden samenbrengt (te warm EN te koud). Kortom, strategisch kleden houdt in dat je je zwakste plekken (i.e. voeten, handen, nek, oren) vakkundig isoleert, en anderzijds je lichaamsmassa in evenredigheid met de koudheid van de dag bedekt.

Zet je helmpje op.

Zoals men in de volksmond zegt “A helmpje a day, keeps the brain damage away”. Het potentieel gladdere wegdek dien je uiteraard met voorzichtigheid te benaderen, maar ‘voor het geval dat’, is het dragen van een helm toch ook niet onverstandig. Niet bepaald hip zo’n helm? Tijd om zelf een “influencer” te worden en van de fietshelm een must-have te maken waar niet-gehelmden kunnen weggezet worden als suïcidale zelfmoordterrofietsers.

Nog niet geïnspireerd?

Dan kunnen volgende foto’s je mogelijk alsnog op (andere) ideeën brengen.  

funny bike for winter

 

Print

Zonder Gentenaars geen GMF!

Samen maken we van Gent een stad van de toekomst. Word lid voor €5 per jaar en krijg er ons tijdschrift Frontaal bovenop.

Lid Worden X