• Wij zijn GMF

    Lieve, activiteitenwerkgroep en boekenclub

    Samen gaan we voor beter

Weer of geen weer: Gent fietst

16 mei 2024 at 11:08am

Aanhoudend snertweer houdt maar kwart fietsers thuis

Op 16 mei 2024 organiseerde Gents MilieuFront (GMF) voor de tiende keer een simultaantelling van fietspendelaars. 42 moedige vrijwilligers telden tussen 7 en 9 uur ’s morgens langs 37 telpunten alle fietsers die het gebied binnen de stadsring in- en uitreden. Ze telden in totaal 11.270 fietsers richting centrum. Dat is een kwart minder dan vorig jaar, ongetwijfeld door het bijzonder slechte weer. Drie vierde van de fietsers laat zich dus niet tegenhouden door onafgebroken stevige regen.

Op 37 verschillende kruispunten langs de R40 telden GMF-vrijwilligers het in- en uitgaande fietsverkeer. In totaal zijn er 47 kruispunten op de R40. In 2019 telde GMF 13.036 fietsers die Gent binnenreden. In 2020 werd niet geteld door de coronacrisis. Met 8.137 getelde fietsers nam het aantal (stadinwaartse) fietsverplaatsingen in 2021 een duik.
In 2022 telde GMF 13.198 stadinwaarts rijdende fietsers, in 2023 15.127.

Sterk vertekend beeld

“Begin deze week werd Gent bekroond tot Fietsstad 2024. Jammer genoeg werd het een uitgeregend feestje,” zegt Steven Geirnaert, coördinator van Gents MilieuFront. “Heel wat mensen kiezen, begrijpelijk, voor thuiswerk. Maar we zien ook dat heel wat mensen, jong en oud, zich niks aantrekken van het slechte weer.” 

Dat is het nadeel aan een momentopname: een enkele factor zoals de regen zorgt meteen voor een sterk vertekend beeld. “De lange termijn is evenwel duidelijk,” besluit de GMF-coördinator: “Gent is onmiskenbaar een fietsstad in wording. We vragen dat ook het volgende bestuur daarom fors blijft investeren in veilige en aangename fietsinfrastructuur.”

Bakfietsen 

Het aantal bakfietsen steeg in 2023 substantieel met 15 procent, nadat de tellers in 2022 al een stijging met 30 procent optekenden. En dit jaar, met het regenweer: van 512 in 2023 naar 493 in 2024. “Een lichte daling dus van minder dan 4 procent. Die daling is lager dan bij de andere fietsers. We vermoeden dan ook dat het aantal bakfietsers ook het voorbije jaar sterk is toegenomen.”

Sneller groen licht

“We vonden het pijnlijk om te zien dat fietsers soms erg lang moeten wachten aan verkeerslichten,” zegt Steven Geirnaert. “Dit regenweer maakt extra duidelijk dat de lichten vaak nog te veel afgesteld zijn op de vlotte doorstroming van het autoverkeer, en te weinig op het comfort van fietsers en voetgangers. Alle overheden hebben de modal shift als doel, dus waarop wachten ze om de slimme verkeerslichten ook slim in te zetten?”

Telpunten, methode en wetenschappelijke waarde

De telling beslaat enkel fietsers die de ring oversteken. Het totale aantal fietsers in Gent is natuurlijk nog veel groter.
Deze telling is niet meer en niet minder dan een momentopname. Belangrijke factoren zoals weersomstandigheden, dag van de week, blokperiode enzovoort hebben een grote invloed op het totaal aantal fietsers. Steven Geirnaert van Gents MilieuFront: “Deze factoren neutraliseren we deels door telkens de eerste of tweede donderdag van mei te tellen. Langs invalswegen met heel weinig fietsverkeer telden we niet. Op bijna alle kruispunten werd zowel het in- als uitgaande verkeer geteld. De voorbije jaren hadden we telkens droog weer. Politici kunnen heel veel doen om de modal shift aan te jagen, maar het mooie weer maken kunnen ze helaas niet. ”

Bijlage: De volledige data-tabel vind je hier.

 

 

Print

Zonder Gentenaars geen GMF!

Samen maken we van Gent een stad van de toekomst. Word lid voor €5 per jaar en krijg er ons tijdschrift Frontaal bovenop.

Lid Worden X