• Wij zijn GMF

    An, bestuurslid, redactieraad & activiteitenwerkgroep

    Met ludieke en/of inhoudelijke acties maken we van Gent letterlijk en figuurlijk de schoonste stad ter wereld!

Coöperatieve buren… groeien naar elkaar toe

18 oktober 2020 at 4:08pm

Maak jij je ook soms zorgen over je woning? Zijn de ramen aan vervanging toe? Hoeveel zou ons dat besparen op energiekosten? Heeft de stookketel zijn onderhoud al gehad?

In Gent zaten twee buren met dezelfde kopzorgen. Ze willen graag in hun woning blijven wonen, maar grondig renoveren zagen ze niet meer zitten. Wooncoop en LabLand boden een oplossing. Door hun woning in te brengen in een wooncoöperatie werd opeens veel mogelijk. Niet alleen voor hen, maar ook voor de buurt.
Door de twee woningen naar elkaar te laten toegroeien kunnen er 3 gezinnen bij komen wonen. Zij maken het financieel haalbaar om de bestaande woningen volledig energetisch te renoveren en met oog op de toekomst zorgvriendelijk in te richten. De wooncoöperatie neemt hierbij alle zorgen over, van de coördinatie van de bouw tot het onderhoud van de technische installatie. Maak kennis met deze coöperatieve buren.

 Bewoners 1

 

Paul (65) & Marie (59)
Marie: “Ik vind het heerlijk als de kleinkinderen komen logeren. Maar onze tuin is daar niet op voorzien. Door de tuin samen te herontwerpen voorzien we een leuke speeltuin in de voortuin voor onze kleinkinderen en de nieuwe kinderen in het woonproject.”

 

 

Bewoners 2

 Lut (61)

Lut: “Ik woon in het huis van mijn ouders. Ik gebruik de kamers als opslag van familie-stukken: van dia’s tot buffetkasten. Ik ben hier geboren en wil hier niet weg. Via de wooncoöperatie wordt mijn woning volledig ingepakt, ik mag gewoon blijven wonen. ”

 

 

Bewoners 5

 

 

 

Brecht: “Ik had het er met mijn ouders (Paul en Marie, nvr) wel al eens over gehad om het huis te splitsen maar we zagen er ons geen beginnen aan.”

 

 

 

Bewoners 41

 

 Anneleen (38) + Lucas (7) en Emma (9) 

Anneleen: “Als alleenstaande lukt het net om iets te huren, maar sparen zit er niet in. Via Wooncoop ga ik nu toch langzaam aan mee kunnen investeren in een woning..”

 

 

 

Bewoners 3

 

Emma (24), Jun (25), Ine (25)
Jun: “Emma, Ine en ik delen nu een appartementje. We waren snel overtuigd van Wooncoop. We kunnen samen investeren in een deelwoning.”

 

 

 

Ook andere buren in de straat overwegen te gaan samenwerken. Zo zou er een wijkje ontstaan met diverse kleinschalige woonblokken met veel groen.

 Hoe mooi dit ook klinkt, helaas is het in 2020 nog geen realiteit. Het coöperatieve project dat hierboven beschreven wordt is een fictieve case om het nieuwe concept van coöperatieve buren, ontwikkeld door Labland en Wooncoop, tastbaarder te maken. 

‘Coöperatieve buren’ is een renovatiemodel voor de verouderde vrijstaande woningen in de babyboom-wijken. Ongeveer 500.000 vrijstaande woningen in Vlaanderen zijn gebouwd voor 1980. Een groot deel daarvan voldoet niet aan de huidige energienormen. En zo goed als geen enkele is klaar om de energieneutrale doelstellingen tegen 2050 te halen. De huidige bewoners wonen er vaak in woningen die te groot zijn voor ze(kinderen uit huis) maar willen er wel zo lang mogelijk kunnen wonen. Deze wijken hebben meestal een goede ligging nabij woonkernen, maar omdat ze niet beschikbaar zijn, moeten jongere gezinnen noodgedwongen een woning zoeken verder van de woonkernen weg.  

voor en na 1

Wooncoop en LabLand willen deze verouderde vrijstaande woningen aanpakken en tegelijk oplossingen voor andere uitdagingen integreren. Dit kan door burgers te overtuigen om hun woning onder te brengen in een wooncoöperatie. Op die manier kunnen woningen naar elkaar toegroeien om meer wooneenheden te bekomen. Bijvoorbeeld door een zorgwoning toe te voegen waardoor een grote woning vrijkomt voor een gezin. Zo ontstaat er één energetisch performant woonblok(je). 

Gents MilieuFront kan zo’n woonmodel alleen maar toejuichen. Méér woningen in goed gelegen woonzones gaat ontsnippering tegen en zorgt voor verdichting en kernversterking van Vlaamse steden en dorpen. Dit betekent minder verplaatsingen met de auto, een efficiënter openbaar vervoer en minder natuur die verdwijnt onder een laag beton. 

Maar er zijn er nog struikelblokken: het naar elkaar laten toegroeien van woningen is meestal niet toegelaten vanuit de lokale overheden. Vanuit het Gentse stadsbestuur kwamen er alvast positieve reacties, want het renovatieconcept pakt vele beleidsdoelstellingen tegelijk aan: een verruiming van het woningaanbod, bestaande woningen worden kwaliteitsvoller en energiezuiniger gemaakt, ruimte wordt slimmer gebruikt en burgers worden meer betrokken.

Wil je meer weten of wil je met je buren aan de slag? Neem contact op met Jan Van Loo – [email protected].

Dit artikel werd geschreven door Veerle Vercruyce voor Frontaal (editie zomer 2020), het magazine van Gents MilieuFront. Wil je ook 4x per jaar inspirerende en kritische Frontaal-artikels lezen op papier of digitaal? Word nu lid van GMF en geniet van Frontaal en tal van andere fijne voordelen!

Foto’s: Veerle Vercruyce

Print

Zonder Gentenaars geen GMF!

Samen maken we van Gent een stad van de toekomst. Word lid voor €5 per jaar en krijg er ons tijdschrift Frontaal bovenop.

Lid Worden X