• Wij zijn GMF

    Judith, nalezer Frontaal

    Ik moet wel iets doen, want ik wil later tegen mijn dochter kunnen zeggen: ‘Ik heb écht mijn best gedaan om het voor jou iets aangenamer te maken.

Terugblik ‘Hoe help je met je (spaar)geld de ecologische transitie? door Divest Gent

4 april 2022 at 11:49am

Op dinsdagavond 2 maart organiseerden Gents MilieuFront, Divest Gent, Move Your Money, Grootouders voor het Klimaat en Fairfin een avond rond ethisch investeren, in het kader van Belmundo. Een kleine terugblik, om samen verder vooruit te springen!

Belmundo zit erop. Ook wij waren erbij. En we keken tevreden terug op een geslaagde en informatieve avond met als thema ‘Hoe help je met je (spaar-)geld de ecologische transitie’. Onder de vleugels van Divest Gent werden enkele belangrijke partners samengebracht die dagelijks strijd voeren voor een duurzame investeringspolitiek vanwege de banken.

Fairfin lichtte de sluier op
Fairfin startte de avond met een overzicht van hun onderzoek naar de schadelijke investeringen van Banken zoals BNP Paribas, wereldwijd de grootste stijger in fossiele investeringen over de laatste jaren. Dit werd vervolgd met inzichten in hoe de financiële sector werkt en hoe ons geld gebruikt kan worden voor het tegenhouden of stimuleren van de ecologische transitie. Fairfin eindigde dan ook met suggesties: krijg meer inzicht in de investeringen van je bank via Bankwijzer en spreek je bank aan. Of investeer in een coöperatie, waarbij Fairfin enkele voorbeelden toont in hun ‘Grondleggers’-campagne.

Move Your Money: haal je geld weg uit fossiele brandstoffen
Het tweede deel van de avond ging over de ‘Move Your Money’-campagne. Deze campagne maakt mensen ervan bewust dat banken nog massaal investeren in fossiele brandstoffen en zet hen aan om hun geld te verplaatsen naar een duurzame bank. Zo draaien we de geldkraan voor fossiel dicht en laten we merken aan de banken en aan onze politici dat er niet langer een draagvlak is voor fossiele investeringen. Tegelijk investeren we ons geld zo in de ecologische transitie, die zo urgent nodig is. Om te veranderen van bank werden de volgende stappen besproken:

Om een bewuste keuze te maken, ga naar www.moveyourmoney.be waar je een overzicht vind van alle banken actief in België en hun score qua klimaatbeleid.

  • Gebruik de bankoverstapdienst om eenvoudiger van bank te veranderen.
  • Registreer je als mover op de website van Move your Money! Zo zien we onze beweging groeien en verhogen we de druk.
  • Schrijf ten slotte een mail of post op de sociale media naar je oude bank en zeg duidelijk waarom je geen klant meer bent bij hen. Zo zullen ze ook de druk voelen om hun investeringsbeleid te veranderen.

Onze spaarcenten voor het klimaat
De Grootouders voor het Klimaat sloten de avond af met een duidelijke boodschap voor de 55-plussers, aangezien zij 65% van het geld bezitten en dus mee kunnen sturen van de geldstromen naar een hoger maatschappelijk rendement. Hun campagne ‘Onze spaarcenten voor hun toekomst’ werd voorgesteld. Met deze campagne willen ze meer inzicht geven aan de 55-plussers maar ook overleg plegen met de overheid om meer druk op de financiële sector te zetten en met de financiële instellingen om hun investeringsbeleid te wijzigen voor een duurzamere toekomst.

Spaargeld creëert een enorm hefboomeffect omdat je bank een veelvoud ervan gebruikt voor investeringen. Kies voor een positief hefboomeffect via de juiste bankkeuze. De presentaties toonden immers een voor een aan hoe belangrijk, maar ook hoe eenvoudig het is om de juiste keuze te maken. Samen kunnen we, of je veel of weinig geld hebt, het verschil maken en druk uitoefenen op de financiële sector. “Yes we can!”

Deze gesmaakte avond was het eerste concrete resultaat van een intense samenwerking tussen alle betrokken organisaties.

Onze missie? De krachten bundelen om meer slagkracht te hebben in onze interacties met alle verantwoordelijken en zo de noodzakelijke transitie te helpen bewerkstelligen.

Doe mee en kom af naar onze volgende gezamenlijke actie.
Zaterdag 9 april – 11u, op de Gentse Kouter. BE THERE! 

 

Print

Zonder Gentenaars geen GMF!

Samen maken we van Gent een stad van de toekomst. Word lid voor €5 per jaar en krijg er ons tijdschrift Frontaal bovenop.

Lid Worden X