• Wij zijn GMF

    Judith, nalezer Frontaal

    Ik moet wel iets doen, want ik wil later tegen mijn dochter kunnen zeggen: ‘Ik heb écht mijn best gedaan om het voor jou iets aangenamer te maken.

Farys vervangt in 2019 bijna alle loden drinkwater aftakkingen

10 juli 2019 at 12:25pm

Deze week was er commotie rond de drinkwaterkwaliteit van het leidingwater in Brussel: soms zijn de vastgestelde loodwaarden tot 13 keer te hoog.

In 2017 waren er in het het hele werkingsgebied van Farys (grofweg tussen Brussel en Oostende) nog 4040 loden aftakkingen. Die aftakkingen maken de verbinding van de hoofdleiding (niet in lood) naar de watermeter en binneninstallatie. 
Gents MilieuFront vroeg in juni de cijfers op bij Farys over hun plannen om de nog resterende loden aftakkingen van drinkwaterleidingen te vervangen.  
 
Farys laat weten dat bijna alle resterende loden aftakkingen in Gent in 2019 vervangen zullen worden. Er lopen momenteel 667 projecten om loden aftakkingen te vervangen. Na het bouwverlof worden nog eens 174 aftakkingen vervangen. 
Na 2019 blijven er nog een dertigtal aftakkingen over die niet aangepakt kunnen worden omdat dit niet mogelijk is door bv. de expliciete vraag van de klant, of wanneer de leiding zich onder rijweg bevindt. 
 
Gents MilieuFront is tevreden over die inhaaloperatie. Gents MilieuFront verkiest consumptie van kraanwater ver boven gebotteld water. Met deze operatie wordt het drinken van kraanwater nog meer de logische keuze. 
 
Zelf lood in je drinkwater controleren?

Twijfel je zelf nog aan de kwaliteit van je kraanwater? Dan kan je twee zaken doen:

1) Check je eigen leidingen: ook je binneninstallatie en of kranen kunnen lood bevatten. Op de website van de VMM zie je hoe je loden leidingen (in je binneninstallatie) kan herkennen. 

2) Farys voert wij bij huishoudelijke klanten op expliciete vraag een eenmalige loodmeting uit aan 1 tappunt. Probeer de worst case toestand in kaart te brengen. Neem een staal van je water als je water heeft stil gestaan. Ga naar www.farys.be/contact of bel naar het nummer 078 35 35 99.

Meer info over veilig kraantjeswater in gebouwen vind je in deze brochure van VMM.

 Knipsel2

Knipsel3

 

Print

Zonder Gentenaars geen GMF!

Samen maken we van Gent een stad van de toekomst. Word lid voor €5 per jaar en krijg er ons tijdschrift Frontaal bovenop.

Lid Worden X