• Wij zijn GMF

    Amélie, bestuurslid (HR) en all-round vrijwilliger

    GMF empowert iedereen die van Gent een gezondere stad wil maken.

Gents MilieuFront en Durabrik schenken werfwater aan buurtbewoners in Wondelgem

7 augustus 2020 at 8:46am

Levering bemalingswater aan 30 gezinnen op donderdag 13 en vrijdag 14

Gent, 8 augustus 2020 – Gents MilieuFront en bouwontwikkelaar Durabrik slaan de handen in elkaar om het overtollige water afkomstig van de bouwwerf aan De Stoeterij in Wondelgem op een duurzame manier te hergebruiken. 150.000 liter grondwater zal worden opgevangen om met behulp van een tankwagen uit te delen aan de buurtbewoners, die er hun regenputten mee op kunnen vullen. Dit bijzondere initiatief, dat kadert in de bredere ‘Red het water’-actie van het Gents MilieuFront, komt tegemoet aan het dreigende watertekort tijdens langere periodes van droogte.

Gents MilieuFront start project ‘Red het water’ 

Gents MilieuFront is al langer actief rond de recuperatie van water. Eerder dit jaar werd GMF geïnspireerd door deze dappere buren in Sint-Amandsberg. Naar analogie van dat initiatief zette de milieuvereniging de actie ‘Red het water’ op, waarbij ze in heel Gent per stadswijk grondwater willen ‘redden’ om er particuliere regenwaterputten mee vullen. In tijden van droogte en een veel te laag grondwaterpeil is het vandaag absurd geworden om de miljoenen liters bemalingswater zomaar te laten wegstromen, terwijl de directe omgeving te kampen heeft met ernstige waterschaarste.

Bouwontwikkelaar Durabrik werkt in Wondelgem momenteel aan de verbouwing van de oude Stoeterij. Bij dergelijk bouwproject pompt men overtollig grondwater uit de grond, om de fundamenten van de woningen in een droge ondergrond te kunnen plaatsen. 

Nu het hele land kreunt onder de eerste langdurige droogteperiode van het jaar, starten we in Wondelgem met de levering van bemalingswater aan buurtbewoners. Op donderdag 13 en vrijdag 14 augustus zal een tankwagen het eerste deel hiervan rondvoeren bij 30 gezinnen uit de buurt die zich reeds vragende partij stelden.  De bemalingsbron bevindt zich in de Durmstraat (klik hier voor de exacte locatie). “We gaan zeker 30, misschien meer, gezinnen bedienen met water. Momenteel hebben we onze 30 klanten al. Mensen kunnen zich wel nog op de wachtlijst laten zetten. We komen dan langs als de bedeling vlotter loopt dan verwacht,” zegt Steven Geirnaert. 

Durabrik trakteert Wondelgem op gratis levering

Het water op zich is vanzelfsprekend gratis. Gents MilieuFront vraagt de bewoners wel een faire vergoeding om de transportfirma en de operationele kosten te betalen voor de service, die heel wat voeten in de aarde heeft. Zo komt er bij de bemalingsbron een groot opvangvat te staan, en om het water tot bij de mensen brengen moet er een vrachtwagen met chauffeur worden gehuurd. “De onkostenvergoeding die we daarom aan deelnemers vragen wordt geschat op 30 euro”, zegt Steven Geirnaert (GMF). “Als je een regenwaterput van 5 m³ vult met leidingwater betaal je een soortgelijke prijs. Om deel te nemen aan deze actie moeten mensen dus niet in de eerste plaats aan hun portemonnee denken, maar wel aan het milieu en het klimaat: op deze manier redden we letterlijk water.

”Bij deze eerste ‘Red het water’-actie in Wondelgem vergoedt Durabrik de onkosten van de eerste 25 gezinnen die zich reeds aanmeldden. “Durabrik zet volop in op duurzaamheid, met concrete inspanningen rond onder meer energiezuinigheid, waterrecuperatie en natuurcompensatie. Maar evengoed investeren we in sociale duurzaamheid”, aldus Steven Vanden Brande, duurzaamheidscoördinator bij Durabrik. “Bij dit project wilden we in samenwerking met het Gents MilieuFront een extra inspanning doen. De omgeving rond de oude Stoeterij straalt landelijke rust uit, mede dankzij de parktuin, de vroegere paardenstallen en het stijlvolle landhuis. We zijn dan ook zeer blij deze bijzonder mooie buurt te kunnen ondersteunen. Met dit initiatief rond waterrecuperatie slaan we twee vliegen in een klap: we denken aan het milieu én we helpen de buurtbewoners aan gratis water.”

Uitbreidingsplannen voor heel Gent 

Gents MilieuFront wil de actie in de toekomst mogelijk uitbreiden naar andere wijken in Gent. “Hiervoor moet wel aan enkele voorwaarden voldaan worden. Er moet voldoende interesse zijn vanuit de buurt, er moet een goede bron voorhanden zijn, het water moet van goede kwaliteit zijn – het water wordt overigens sowieso eerst onder strenge voorwaarden getest in een labo – en ten slotte moeten we ons in een periode van langdurige droogte bevinden, zodat de regenputten droog komen te staan”, besluit Steven Geirnaert.

 

Print

Zonder Gentenaars geen GMF!

Samen maken we van Gent een stad van de toekomst. Word lid voor €5 per jaar en krijg er ons tijdschrift Frontaal bovenop.

Lid Worden X