• Wij zijn GMF

    Bart, bestuurslid en divestment-actie

    Samen werken aan een gezonde stad voor onze kinderen

Meer groen in je straat? Geef het stadsbestuur een zetje!

12 juni 2024 at 1:57pm

Wil je meer groen en waterinfiltratie in je straat? Dan is Frivool Riool iets voor jou! In plaats van water meteen af te voeren naar de riolering, kan het ook insijpelen in een mooie groene berm. 

In heel wat Gentse straten loopt het regenwater meteen de riolering in. En dan zijn we het kwijt. Omgekeerd: bij hevige stortbuien kan de riolering de grote watertoevloed niet slikken, met overstromingen als gevolg. Maar! Als je de kolk (het riool dus) in een groene berm plaatst, dan kan het water eerst insijpelen. Het overtollige water loopt alsnog weg via de kolk.

Een frivool riool heeft niks dan voordelen: minder steen (en dus minder hitte) en meer groen, en een mooiere straat met meer speelkansen voor speelvogels van alle leeftijden. Geen wonder dat Stad Gent dit al toepast bij nieuwe straten en bij heraanlegprojecten.

Doornzelestraat, verbinding naar DOK Noord

Kijk eens rond in je straat. De ruimte wordt vaak on(der)benut: gearceerde wegdelen, bloembakken of andere verkeersremmers op straat, onbetreden voetpadgedeeltes, verwaarloosde of verkiezelde wegbermen… Misschien kan de brede autoweg wat smaller, of is er een grote stoepuitstulping? Of kan het misschien met één parkeerplek minder? Welaan dan: vraag een frivool riool aan bij de Stad! Wij schreven de vraag al uit voor je. Nog een paar zaken invullen en klaar is Kees.

Van een saaie en waterverspillende straatkolk naar een frivool riool in drie stappen.

Rioleringen en straten worden maar om de 50-70 jaar vernieuwd, dus wachten op een heraanleg lijkt ons geen goed idee. De Stad kan relatief eenvoudig zorgen voor een frivool riool, dus: ga ervoor, geplande heraanleg of niet!

Hoe ga je tewerk?

1 Meet de stoepbreedte op en maak een inschatting van waar de groene ruimte rond de riolering (die dus niet verplaatst hoeft te worden) zou kunnen komen. Hou er rekening mee dat de stoep minstens anderhalve meter breed moet blijven. Niet elke plek is even geschikt: een eenvoudige kiezelberm is makkelijker aan te passen dan een verhoogde berm met straatbomen, putdeksels in het voetpad wijzen op ondergrondse buizen die het complexer kunnen maken…

2 Verzamel enkele medestanders in je straat – hoe meer mensen de vraag ondertekenen, hoe beter.

3 Download het sjabloon, vul het in (zie de stukken in geel) en mail het naar 

-Filip Watteeuw, schepen van Mobiliteit, Publieke Ruimte en Stedenbouw: [email protected]

-de Dienst Wegen, Bruggen en Waterlopen: [email protected]

-in cc, zodat we mee kunnen opvolgen: [email protected]

Je kan (maar het is zeker geen vereiste!) bij deze mail ook een foto aanhechten van de straat waarin je met krijt een mogelijke groene berm tekent – zie voorbeeld onder. (Zo weten je kinderen ook weer een uurtje wat gedaan!)

Print

Zonder leden geen GMF!

Word lid vanaf €10 per jaar en ontvang 4x per jaar ons magazine Frontaal

Lid Worden X