• Wij zijn GMF

  Titus, vrijwillig graficus bij Frontaal magazine

  Tijd om te leren over de wereld waarin we leven, vooral mijn Gentje.

‘Nee’ tegen reclamedrukwerk met anti-reclame stickers

31 oktober 2014 - 3:36am

Ongeadresseerd reclamedrukwerk: een zot circus op de kap van het milieu

In de Vlaamse brievenbussen wordt naar schatting jaarlijks meer dan 100.000 ton reclamedrukwerk gepropt. De overgrote meerderheid van dit papier belandt ongelezen in de papiermand. Zonde, niet alleen voor het geld maar ook voor het milieu. Want al dat papier moet geproduceerd, bedrukt, getransporteerd, terug ingezameld en tenslotte weer gerecycleerd worden. Al die handelingen kosten energie, water en grondstoffen en vervuilen het milieu. Voor niets.

GMF in de weer tegen papierverspilling

Enkele jaren geleden heeft GMF een antireclamesticker gemaakt en op grote schaal gebust in verschillende wijken in de stad. Met succes, want op talloze plaatsen zie je nu onze groene sticker op de brievenbussen prijken. Met deze actie bewezen we dat veel mensen graag zo’n sticker op hun brievenbus willen kleven, maar er niet toe komen om er zelf eentje te gaan afhalen bij Ivago of bij de stad. Elke sticker spaart jaarlijks 40 kg papierafval uit, dus kan je gemakkelijk uittellen dat deze actie honderden tonnen afval voorkomen heeft. We vroegen toen via de milieuraad aan het stadbestuur om zelf zo’n sticker te bussen in gans de stad of om Ivago op te dragen dit te doen, maar daar is men (nog) niet willen op ingaan. Daarom deden we het zelf. We lieten 40.000 stickers drukken en hebben die de afgelopen jaren in heel Gent verspreid.

Tellingen in september 2006 wijzen uit dat na de actie het aantal bussen met antireclamestickers gemiddeld toenam van 33% naar 50%. Als je weet dat een anti-reclame sticker 40 kg afval per jaar uit je bus weert, dan bespaart het Gents MilieuFront jaarlijks 120 ton afval per 20 000 uitgedeelde sticker. En dit elk jaar opnieuw.

Doe mee!

Door een anti-reclame sticker op je bus te kleven kan je jaarlijks 40 kg afval besparen. Nog geen anti-reclamesticker? Je kan er gratis één komen ophalen tijdens de openingsuren van Gents MilieuFront. 

antireclamesticker

Is jouw brievenbus het slachtoffer van ongewenste reclame? Dien klacht in!

Kleeft er op jouw brievenbus een anti-reclamesticker en krijg je toch nog ongeadresseerd reclamedrukwerk? Dan kan je klacht indienen bij de dienst milieutoezicht van de Stad Gent. Bij een klacht krijgen de boosdoeners direct een GAS-boete. Sinds begin 2010 werden er al 34 pizzabedrijfjes en konsoorten op de vingers getikt.

Klachten kan je indienen bij de Dienst Milieutoezicht via toezicht[at]stad.gent. Geef volgende zaken zeker weer:

 • gegevens van het bedrijf (naam en adres)
 • een exemplaar van de flyer (bij voorkeur ingescand mailen)
 • volledig adres van de brievenbus met sticker waarin gebust werd
 • dag van de vaststelling (wanneer vond u de folder in uw brievenbus)
 • indien mogelijk een foto van uw brievenbus, mét tekst van de anti-reclamesticker en liefst mét flyer

U wenst geen ongevraagde reclame op uw naam meer te ontvangen per post, per telefoon, e-mail of SMS van geen enkel bedrijf ? De Robinson-lijst biedt u de oplossing.

Uitzonderingen op de regel

Onze anti-reclamesticker (alsook die van IVAGO) slaat op ongeadresseerd commercieel reclamedrukwerk. Opiniërend drukwerk dat uitgaat van bewonersgroepen, straatcomités, overheden (bvb Stad Gent) en politieke partijen vallen niet onder deze wetgeving.

Onze acties in het verleden tegen reclame-drukwerk en achtergrondinformatie

 • Persbericht naar aanleiding van de sticker-verdeel-actie in 2006 hier.
 • Een structurele oplossing: de ja-sticker
 • Ondertussen in Gent: Ivago wil liever genezen dan voorkomen
 • De wensen van GMF over afval voor de volgende Gentse bestuursploeg

Zonder Gentenaars geen GMF!

Samen maken we van Gent een stad van de toekomst. Word lid voor €5 per jaar en krijg er ons tijdschrift Frontaal bovenop.

Lid Worden X