• Wij zijn GMF

    Benjamin, bestuurslid, handige harry

    Gelukkig zijn er ook veel mensen binnen en buiten GMF die constant aan de ecologische kar blijven trekken en op dezelfde nagel blijven kloppen.

Frigoslag: GMF wil oude koelkasten en diepvriezers vervangen

11 februari 2017 - 3:26pm

Frigoslag

GMF wil oude frigo’s en diepvriezers vervangenSamenwerking tussen buurtcomité Ekkergem, vzw de Papegay en Gents MilieuFront

Elektriciteit werd afgelopen jaar alsmaar duurder en het ziet er niet naar uit dat de elektriciteitsprijs snel zal zakken… integendeel. Zuinig omgaan met energie wordt dus belangrijker en belangrijker. Door minder te verbruiken, bewijs je zowel je portemonnee als het milieu een dienst. Koelen en vriezen vormen een belangrijk onderdeel van het huishoudelijk elektriciteitsverbruik. Vooral een oude frigo en diepvries vreten energie: ze liggen dag en nacht aan en zijn een ramp voor je elektriciteitsfactuur. Als je frigo ouder is dan 10 jaar, kan er zeker bespaard worden. Oude frigo’s verbruiken tot 100 euro aan elektriciteit per jaar. Een nieuw en energiezuinig model doet het met twee derden minder.

Frigoslag komt gratis je verbruik meten

Met het project Frigoslag hebben buurtcomité Ekkergem, vzw de Papegay en Gents MilieuFront de handen in elkaar geslagen. “We hebben een projectvoorstel uitgewerkt voor de stad Gent in het kader van hun projectoproep duurzame wijken” zegt Ruth Bossier uit Ekkergem. 

Bedoeling is om in de wijken Ekkergem en Papegaaistraat zoveel mogelijk wijkbewoners te mobiliseren om mee te doen aan de Frigoslag. Alle mensen die zich opgeven, krijgen een medewerker van Gents MilieuFront over de vloer om te bekijken wat mogelijk is. Waar mogelijk zullen we het verbruik van je frigo en diepvries meten. Op basis van die meetgegevens berekenen we wat de jaarlijkse verbruikskost van frigo en diepvries is. En als de toestellen oud zijn of veel verbruiken dan doen we je een voorstel om voordelig te investeren in een nieuwer en energiezuinig model. Dit voorstel is echt op maat van een merk en type dat past én verkrijgbaar is in een winkel bij jou in de buurt.  We maken ook een berekening van de terugverdientijd. Zo kan je zien op hoeveel jaar tijd je investering zich terugbetaalt. Tenslotte krijgen intekenaars ook informatie over andere mogelijkheden dan het vervangen van een frigo of diepvries om energie te besparen.

“We vinden het leuk dat we als buurtcomité onze inwoners mee kunnen sensibiliseren over rationeel energieverbruik. We vinden het trouwens zelf interessant hoe onze frigo en diepvries zal scoren”. zegt Ruth Bossier.

Kris Erauw van de Papegay ziet in het project dan weer een uitdieping van hun bestaande werking “Wij zijn als buurtvereniging al langer bezig met energiebesparing. In 2016 organiseerden we nog een samenaankoop voor LED-verlichting die enkele tientallen buurtbewoners deed overschakelen naar LED. Het project Frigoslag ligt in het verlengde daarvan.”

Doe mee!

Met het project ‘Frigoslag’ willen we bij minstens 100 gezinnen het verbruik van frigo en diepvries meten. Is je frigo of diepvries oud? Wil jij ook een gratis een meting van je verbruik van je diepvries en frigo? SMS dan frigoslag naar 0486 321 638, of mail naar frigoslag@gentsmilieufront.be

stappen

Frigoslag is een project van buurtcomité Ekkergem, vzw de Papegay en Gents MilieuFront

Frigoslag gaat door met de steun van Gent Klimaatstad.

image004      GMFlogo 1 page 001  rsz 1gevelvlag page 001  Logo Papegay

Zonder Gentenaars geen GMF!

Samen maken we van Gent een stad van de toekomst. Word lid voor €5 per jaar en krijg er ons tijdschrift Frontaal bovenop.

Lid Worden X