• Wij zijn GMF

  Titus, vrijwillig graficus bij Frontaal magazine

  Tijd om te leren over de wereld waarin we leven, vooral mijn Gentje.

Geveltuinbrigade zoekt Gentse scholen om samen de schoolbuurt te vergroenen

19 september 2023 - 3:15pm

Mag er gerust nog wat meer groen in de buurt van je school zijn? Wil je de leerlingen activeren om concreet werk te maken van duurzaamheid en ondertussen hun ondernemingszin te triggeren? Dan is deze oproep helemaal iets voor jou!

Met ondersteuning van de Nationale Loterij nodigt de geveltuinbrigade Gentse secundaire scholen uit om samen geveltuintjes aan te leggen in de onmiddellijke buurt van hun school. Een geveltuinbrigadier komt naar je school en gaat de uitdaging aan om met 1 klas minimaal 10 geveltuinen aan te leggen in de onmiddellijke buurt van de school. De jongeren zetten zelf een campagne op, verzamelen de aanvragen van buurtbewoners die een geveltuintje wensen, organiseren een plantdag en leggen onder begeleiding van de brigadier de tuintjes aan.  

Waarom zouden we deelnemen als school?

 • binnen het project werken de jongeren aan verschillende eindtermen: actief burgerschap, ondernemingszin en duurzaamheid. Ze leren zelf een project opzetten en realiseren een duurzame impact op het lokale niveau.
 • je leert je ‘school’buren kennen op een positieve manier en ook de buurt maakt kennis met de school en de jongeren op een alternatieve wijze.

Wat verwacht je van onze school?

 • Je voorziet een aantal momenten om met de klas aan het project te werken. De geveltuinbrigadier komt de uitdaging duiden in de klas en de betrokken leerkracht(en) begeleiden de jongeren bij het opzetten van de campagne en de organisatie van de plantdag. 

Hoe leg je een geveltuin aan?

 • Er worden een paar stoeptegels uitgebroken, een put gemaakt, opgevuld met teelaarde en een klimplant aangelegd. Bij wie dat wenst wordt er ook een klimhulp aangelegd op de muur van de gevel. 

Kan dit met elke leeftijd?

 • In principe kan het met alle jongeren tussen 12 en 18 jaar. Het gebruikte gereedschap is wel behoorlijk zwaar maar makkelijk te hanteren. Er is ook voldoende ruimte om de taken te verdelen tijdens de plantdag. Denk maar aan een team communicatie, team catering, team organisatie, team uitbreken, team aanplanten …
 • We voorzien voldoende ondersteuning bij de complexere taken en geven ook op voorhand een demo zodat jongeren voorbereid aan de plantdag kunnen beginnen.  

Wat kost het?

 • Het project is gesubsidieerd door de Nationale Loterij en kost de school niets. Zowel de begeleiding, het gebruik van het gereedschap, de planten, … worden gratis voorzien.  We vragen enkel om, indien wenselijk, zelf het budget te voorzien voor de catering op de plantdag zelf. 

Hoe kan ik kandideren om deel te nemen met de school?

Dat kan eenvoudig via het invullen van deze vragenlijst voor 30 oktober 2023.

Wanneer weten we of we geselecteerd zijn?

We hebben helaas maar ruimte voor 5 projecten. In de eerste week van november worden de kandidaten op de hoogte gebracht of ze geselecteerd werden. 

Nog een vraag die onbeantwoord blijft en gewoon wat meer informatie nodig?
Neem gerust contact op met [email protected], de geveltuinbrigadier die de projecten op de scholen begeleidt.

Deze actie wordt ondersteund door de Nationale Loterij

 

 

 

Zonder Gentenaars geen GMF!

Samen maken we van Gent een stad van de toekomst. Word lid voor €5 per jaar en krijg er ons tijdschrift Frontaal bovenop.

Lid Worden X