• Wij zijn GMF

    Marie, illustratrice Frontaal magazine

    Ik wou iets lokaal doen van vrijwilligerswerk voor het klimaat, dus GMF was ideaal.

Mei Plasticvrij

1 mei 2020 at 12:13pm

Omdat GMF oppert voor minder afval, zetten we de Mei Plasticvrij-campagne graag in de spotlight. Hieronder al onze 31 tips om afvalvrij door het leven te gaan. Ga samen met ons de uitdaging aan! #reuse #reduce #recycle

TIP #1

Skip de plastic flesjes en ga voor een hervulbare drinkbus die je kan vullen met kraantjeswater! Wist je dat de waterkwaliteiten het kalkgehalte in Gent van uitstekende kwaliteit is? Neem een kijkje op de website van Farys: Ontdek hier de waterkwaliteit in jouw gemeente!

TIP #2 

Take-away koffie? Neem je koffie mee in een Billie cup! Ontdek hier welke handelaars gebruik maken van de Billie cup. Weg met wegwerpbekers!

TIP #3

Shop tweedehands!  In Gent zijn er tal van tweedehandspareltjes te vinden. Het leuke aan tweedehandswinkels? Je weet nooit wat je er zal vinden!

TIP #4 

Herstel je oude spullen in een Repair café! Herstellen is ecologisch beter dan iets nieuws kopen. Heb je een kapotte tent, een gescheurde jas, een lekke fietsband, … Breng ze naar een Repair café! Op deze website vind je alle Repair Cafés terug. We hopen dat we snel terug aan de slag kunnen met het herstellen van jouw oude spullen! 

TIP #5 

Probeer eens een verpakkingsvrije winkel in plaats van de plaatselijke supermarkt. Een groot aanbod van verse producten, je steunt je lokale handelaar en vooral: geen plastic verpakkingen! Breng dus je eigen doosjes en potjes mee wanneer je verpakkingsvrij gaat winkelen. Ook in Gent zijn er tal van verpakkingsvrije initiatieven te vinden! Ontdek hier een verpakkingsvrije winkel bij jou in de buurt.

 

TIP #6

Zeg vaarwel tegen je harde, plastic schuurspons. De Loofah-spons is een natuurlijke scrubspons, vervaardigd uit gedroogde komkommer en met dezelfde scrubcapaciteiten. Bovendien mag ie op zijn levenseinde de GFT-bak in, triple win! De spons ziet er wat taai uit maar wordt volledig zacht wanneer hij vochtig wordt.

TIP #7 

Staat er binnenkort een verjaardag op de planning? Denk niet steeds aan materialistische cadeaus. Een uitstap naar het theater of de bioscoop, een schenking aan het goede doel,… Ook zelfgemaakte dingen zijn een plezier om als cadeau te geven! Een extra voordeel is de hoeveelheid plastic die vermeden wordt.

TIP #8

Kies voor ‘Korte ketens’ en koop lokaal. Zoveel voordelen: lekkerder, gezonder, minder transport, verantwoord EN… niet allemaal voorverpakt met ’10 lagen plastic’. Hier vind je enkele korte keten-initiatieven die we graag met jullie delen.

 TIP #9

Plastiek vermijden zit ook in de kleine dingen, die we vaak over het hoofd zien. Laat je een pizza leveren? Schrijf dan in het commentaarveld: ‘graag zonder pikante olie’. Als je dat toch wil, dan maak je dat toch gewoon zelf? Een receptje voor de liefhebbers van spicy: DO try this at home!

 TIP #10

Sharing is caring, en niet alleen voor de personen in kwestie. Ook de natuur heeft er baat bij, want wat heeft het voor zin als iedereen zijn eigen gereedschap koopt, om het dan maar zelden of niet te gebruiken? Huur bij je buur, en wie weet leer je jouw buren ook beter kennen!

 TIP #11

Totebags represent! Neem altijd je eigen herbruikbare winkeltas mee naar de supermarkt. Zo simpel maar zo goed: niet alleen vermijd je op die manier heel gemakkelijk plastic, het ziet er ook veel beter uit. Tegenwoordig vind je totebags in alle kleuren, vomren en maten. 

TIP #12

Go back in time en schrijf met een potlood of vulpen om plastiek te vermijden. Oldskool all the way.

TIP #13

“Nee, bedankt!” Zeg “nee” tegen gratis promotieartikelen zoals kleine testers, gratis monsters of flyers. Waarom 100 shampoo-monsters verzamelen als je ze toch nooit zal gebruiken? Ook zo verminderen we de afvalberg!

TIP #14

Out with the old, in with the new. Ruil je plastic tandenborstel voor een bamboe tandenborstel! Even efficiënt en doet hetzelfde werk, maar het grote verschil is dat je nu met een gerust geweten kan poetsen. Bamboe tandenborstels zijn tegenwoordig overal te vinden: neem een kijkje online of ga eens langs bij je plaatselijke bio-shop.

TIP #15

D.I.Y= do it yourself! Maak je eigen toiletproducten: deodorant, scrub, tandpasta,… Er zijn tal van voorbeeldjes te vinden op Pinterest, het ene wat makkelijker dan het andere. Wees creatief en experimenteer! Hier kan je alvast wat inspiratie opdoen en je eigen bruisballen maken!

TIP #16

Vervang aluminiumfolie voor een herbruikbare food wrap, veel beter voor het milieu! Een food wrap is gemaakt uit stof, die je boterhammen lekker vers houdt. Of ga voor het klassieke alternatief: de brooddoos.

TIP #17

Probeer zoveel mogelijk kledij van polyester, acryl, fleece,… te vermijden. Deze materialen zijn vervaardigd uit plastic en bij het wassen van deze kledingstukken, komen er tal van microplastics vrij. Kledij van natuurlijke materialen bevatten geen microplastics, zoals katoen, linnen, hemp,…

TIP #18

Consuminderen > consumeren. Een simpele, maar duidelijke boodschap: koop bewust! Probeer bij je aankopen stil te staan: heb ik het echt nodig? Waarom koop ik dit? Zal ik het veel gebruiken?

TIP #19

Ga je op uitstap? Neem voortaan je eigen lunch mee! 
Twee voordelen: 1) Het is veel goedkoper 2) Je hoeft onderweg geen voorverpakte lunch te kopen. Zo bespaar je veel onnodige plastiek!

TIP #20 

Vervang single-use plastic zakjes door bio-afbreekbare zakjes die composteerbaar zijn! Deze kan je vinden in bioshops of in enkele supermarkten.

TIP #21

Koop zoveel mogelijk verse producten en probeer in bulk te kopen. Dit kan heel gemakkelijk in verpakkingsvrije winkels, waar je tal van voedingsproducten in grote hoeveelheden kan kopen.

TIP #22

Bespaar op poetsmiddelen, maak ze zelf! Bewaar je poetsmiddelen in glazen potjes, zo blijft het lang mee gaan. Op de site van Mei Plasticvrij vind je heel wat voorbeelden. DIY er op los en vergeet niet om het resultaat met ons te delen!

TIP #23

Keukenkasten vol met plastic gadgets? Doe ze zinvol weg. Bye, eiersnijder-één-keer-gebruikt. Dag, wafelbakijzer-nooit-gebezigd!

TIP #24

Vandaag geven we een zeer gemakkelijke tip, waar velen onder jullie wellicht al gebruik van maken: gebruik een stoffen zakdoek in plaats van papieren zakdoekjes! Heb je er liever een met ruitjes, in kleur, puur wit, geborduurd, met Mickey Mouse erop, … stoffen zakdoeken zijn in genoeg printjes en kleuren te vinden!

TIP #25

Gedaan met plastic waterflessen te kopen! Ga voor langetermijnopties en kies voor een BRITA-kan of zet een filter op je kraan. Zo worden bergen plastic afval vermeden en kan jij genieten van gefilterd water (die even lekker smaakt als flessenwater).

TIP #26

Begin bij het begin: koop geen plantjes of kruiden in plastic potjes, maar koop het zaad en plant ze zelf. Niks is mooier dan een bloem zien openbloeien, toch? Het zonnige weer is ideaal om kruiden en bloemen te planten, of het is de ideale kans om eindelijk eens werk te maken van die moestuin!

TIP #27

Hoe minder je je kledij wast, hoe langer je kledij meegaat. Als je kledij hebt van synthetische stoffen zoals nylon, acryl, fleece,… gebruik zeker een Guppyfriend waszak. Zo vermijd je dat er microplastics vrijkomen.

TIP #28

Kies voor duurzame scheermesjes of een scheerapparaat! Zo moet je geen single-use plastic scheermesjes weggooien. Op die manier wordt de plastic afvalberg veel kleiner!

TIP #29 

Een tip voor de mama’s en papa’s: gebruik wasbare luiers! Ban de wegwerpluiers, zo wordt er tonnen plastiek vermeden.

TIP #30 

Probeer zoveel mogelijk plastic rietjes, bestek, koffiebekers, … te vermijden. Neem je eigen rietjes, bestek en koffiebeker mee! Deze gaan veel langer mee én zo kan je gemakkelijk plastic afval vermijden.

TIP #31

Onderneem actie! Laat producenten weten dat je niet tevreden bent met de hoeveelheid plastic verpakkingen. Dit kan via hun bedrijfs-email, een klachtenformulier, maar een kort berichtje op sociale media volstaat ook. Laat van je horen! 

 

Check hier de tips via onze Facebook– en Instagrampagina en deel gerust mee!

 

Fotogalerij

Print

Zonder Gentenaars geen GMF!

Samen maken we van Gent een stad van de toekomst. Word lid voor €5 per jaar en krijg er ons tijdschrift Frontaal bovenop.

Lid Worden X