• Wij zijn GMF

    Birgit, vrijwilliger activiteitenwerkgroep

    Ik wil meehelpen om van Gent een groene plek te maken waar stad en natuur samenkomen

Gents MilieuFront gaat peuken tellen en opruimen op 62 hotspots

7 oktober 2021 at 9:09am

Gents MilieuFront gaat peuken tellen en opruimen op 62 hotspots

In opdracht van Stad Gent telt en ruimt GMF op grote schaal peuken. Dit hangt samen met een grootschalige anti-peukencampagne van Stad Gent, die in oktober van start gaat. De locaties waar er geteld wordt door tientallen vrijwilligers vind je op deze kaart. De eerste ruiming én telling staat morgen, vrijdag 8 oktober gepland. 

Monitoring
De komende twee maanden zullen 43 vrijwilligers niet minder dan 62 locaties monitoren. Ook een deel Propere Pierkes, geroutineerde zwerfvuil-rapers, doen mee. Het monitoren gebeurt door het ruimen en tellen van telkens twee vaste ‘hokken’ van ongeveer 16m² op dezelfde locatie in de openbare ruimte. Deze locaties zijn vastgelegd door de stad, en zijn ook de plaatsen waar er binnenkort expliciete communicatie vanuit de stad zal worden gevoerd. Er wordt 2x voor, 2 tijdens en 2x na de campagne gemonitord. Op die locaties staan nu de nieuwe vuilnisbakken van IVAGO met asbakjes. De locaties die gemonitord worden vind je op deze kaart als groene bolletjes. Eind november gaat de laatste telling en ruiming door en erna trekken we conclusies. 

(Vies)peuken
Het lijkt onschuldig, je sigarettenpeuk snel op de grond flikkeren. Maar wist je dat peuken dé meest voorkomende vorm van zwerfvuil is? Na 12 tot 15 jaar lijkt de peuk in de natuur afgebroken, maar eigenlijk verdwijnt ze nooit: de resten worden omgezet in plastic micro- en nanodeeltjes. Bovendien zitten er in de filters ook chemicaliën die het grond- en zeewater kunnen verontreinigen. Er zijn zelfs dieren die de peuken integraal naar binnen werken. Die achtergelaten peuken zijn dus een gevaar voor het milieu en de gezondheid van mens en dieren. 

Gedragsverandering
Net zoals het voor de meeste mensen ‘not done’ is je snoeppapiertje op de grond te gooien, zou dezelfde reflex voor sigarettenpeuken wenselijk zijn. Maar we staan hier nog ver van af. 

Onze peukentel-acties van in het verleden, kunnen bijdragen aan sensibilisering rond dit thema.In het kader hiervan deelde GMF ook draagbare peuken asbakjes uit, nog steeds gratis verkrijgbaar in het kantoor van GMF (Dampoortstraat 81).  Het doel van dit project is meer dan dat: we willen nagaan of rokers gemotiveerd kunnen worden om hun peuk in de dichtstbijzijnde asbakjes te gooien als ze daar expliciet op gewezen worden. 

 

{gallery}Peukenhotspots peukentellling{/gallery}

 
Print

Zonder Gentenaars geen GMF!

Samen maken we van Gent een stad van de toekomst. Word lid voor €5 per jaar en krijg er ons tijdschrift Frontaal bovenop.

Lid Worden X