• Wij zijn GMF

    Bart, bestuurslid en divestment-actie

    Samen werken aan een gezonde stad voor onze kinderen

GMF verzamelt opnieuw duizenden peuken op 2 uur tijd

5 juli 2020 at 3:46pm

GMF verzamelt opnieuw duizenden peuken op 2 uur tijd
Peuken Cleanup Gent: editie 2

Vandaag trokken een 20tal vrijwilligers en sympathisanten van GMF coronaproof op peukenrooftocht: twee uur lang raapten ze peuken van de grond in centrum Gent. Voor GMF is het de tweede keer dat ze dergelijke actie organiseerden.

Bubbelsgewijs peuken rapen
Elk in haar of zijn bubbel – trokken vrijwilligers en sympathisanten van Gents MilieuFront (GMF) vandaag twee uur lang de baan op door hartje Gent. Alle peuken die ze onderweg konden vinden moesten eraan geloven. Het eindtotaal van deze tweede editie kwam op minimum 17.000. peuken 

Plastic vergaat niet
Welke roker heeft het nog niet gedaan? Het lijkt onschuldig en vooral normaal, je sigarettenpeuk snel op de grond flikkeren. Maar wist je dat peuken dé meest voorkomende vorm van zwerfvuil is? Nog erger: het plastic in de sigarettenfilter (cellulose acetaat) vergaat enkel onder extreme omstandigheden. Ze vallen uiteen in steeds kleinere deeltjes, onzichtbaar voor het blote oog, maar het plastic is er nog steeds. 

Gedragsverandering
Net zoals het voor de meeste mensen ‘not done’ is je snoeppapiertje op de grond te gooien, zou dezelfde reflex voor sigarettenpeuken wenselijk zijn. Maar we staan hier nog ver van af. Herhaalde acties zoals de Peuken Cleanup kunnen bijdragen tot het vergroten van het draagvlak. Uitbaters van horeca kunnen hun steentje bijdragen door voldoende en/of grote asbakken te voorzien op hun terras. Het Gentse politiereglement verplicht hen hiertoe, zelfs tot een straal van 10 meter rond hun zaak. Vanuit OVAM en Stad Gent kunnen grootschalige sensibiliseringscampagnes rokers aanzetten tot gedragsverandering. En betalen de producenten van tabakswaren wel genoeg voor het door hen geproduceerde afval? 

Beleid
Wat kunnen de Gentse beleidsmakers betekenen in de strijd tegen peuken als zwerfafval? Zal de omzetting van de Europese richtlijn kunststoffen voor eenmalig gebruik in de Vlaamse wetgeving voor een kentering zorgen? Die richtlijn verbiedt bepaalde plastic producten voor eenmalig gebruik en maakt dat producenten moeten betalen voor de opruimkosten van hun zwerfvuil, zoals sigarettenpeuken. Zo worden producenten verplicht hun verantwoordelijkheid te nemen en mee de opruimkosten te dragen. 

Of vragen de rokende Gentenaars om de zoveelste grootschalige campagne gericht op gedragsverandering? Moet er écht werk gemaakt worden van de toepassing van boetes voor peuken? Bij wet is het in Gent – net zoals in Londen, Lissabon, Barcelona, etc. –  eigenlijk verboden om zwerfvuil te produceren (waaronder peuken). Je kan hiervoor een GAS-boete krijgen, maar in de praktijk gebeurt het amper. 

Print

Zonder leden geen GMF!

Word lid vanaf €10 per jaar en ontvang 4x per jaar ons magazine Frontaal

Lid Worden X